Recomandările poliţiştilor vâlceni pentru prevenirea înselăciunilor prin metoda “Accidentul”

Având în vedere că în ultima perioadă, s-au sesizat din nou tentative de înșelăciune, prin cunoscuta metodă “accidentul”, am considerat oportun să venim în sprijinul cetățenilor cu câteva recomandări preventive.

Hoţii au găsit o nouă metodă simplă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz.
O persoană telefonează sau se prezintă la uşa părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective sau poliţistul-procurorul care anchetează cazul. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.
ATENŢIE! Hoţii folosesc un număr ascuns sau un număr pe care nu îl cunoaşteţi!
Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Sau: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.
RECOMANDĂRI:
VERIFICAŢI dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon, doar apelând numărul personal!
IGNORAŢI mesajele în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat!
NU FURNIZAŢI DATE CONFIDENŢIALE prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin telefon,email sau fax.
CEREŢI DATE despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo!
Cereţi ajutorul Poliţiei de îndată!