Protest inedit la Râmnicu Vâlcea
În spirit de solidaritate cu angajații concediați de la Uzina Sodică Govora, vâlcenii sunt invitați la un marș de 11 kilometri. Acțiunea are loc pe 27 iunie.
Probabil vă mai amintiți de Natalia Ginghina, tânăra cu dublă cetățenie, româno-suedeză, care în urmă cu ceva timp a intrat în greva foamei, în spirit de solidaritate cu angajații de la Ciech Soda România care au fost disponibilizați. Ei bine, natalia organizează un protest indeit, mai bine spus un marș care se întinde pe 11 kilometri. Iată despre ce este vorba:
“Adunare publică și marș în sprijinul drepturilor angajiților din România în general și al angajaților Ciech (Uzinele Sodice Govora, fabrică + administrație), în particular. “Nu există stabilitate fără solidaritate și nu există solidaritate fără stabilitate.” (José Manuel Barrosso, Președintele Comisiei Europene 2004-2014). Un gest astăzi, unul luna viitoare, altul peste 1 an și peste 20 de ani poate avem solidaritate și stabilitate.
CE CEREM PE 27 IUNIE
1. De la vâlceni și români: să ne aducem aminte că înainte de funcții și buget, fiecare dintre noi are și este un suflet/personalitate/conștiință care depinde și are nevoie de ÎNCREDERE în comunitatea în care trăim împreună.
2. De la Justiție: IMPARȚIALITATE
3. De la Ciech: asumarea și publicarea raportului unui AUDIT DE SUSTENABILITATE realizat de către o firmă acreditată și acceptată ca imparțială. Respectiv o analiză a impactului companiei/companiilor (fabrică/producție + administrație/vânzări/management) asupra mediului înconjurător, sănătății fizice și psihice a angajaților și asupra comunității vâlcene.
CUM ȘI UNDE CEREM PE 27 IUNIE
17:00 – 18:30 (pot surveni modificări)
adunare în fața Tribunalului Vâlcea – cerem ca Justiția să fie imparțială
18:30 – 21:00
marș între Tribunalul Vâlcea și zona Stolniceni – cerem solidaritate și încredere de la și în noi înșine
21:00 – 23:00
adunare în zona Stolniceni, după reprezentanța Hyundai/Fiat – cerem audit de sustenabilitate (analiza impactului celor două companii Ciech asupra mediului, angajaților și comunității)
CINE A INIȚIAT
Subsemnata Natalia Ginghină în calitate de persoană fizică, 31 de ani, cetățean român-suedez, crescută în Rm Vâlcea, angajată a Forțelor de Muncă din Suedia începând din 2010, absolventă a unui masterat în sustenabilitate – protecția mediului și a societății 2016. Nu sunt sprijinite intereserele unui partid anume, nici ale unei instituții, companii sau biserici. Sunt sprijinite principiile și valorile proprii.
Se accepta cu mare drag sprijin pentru organizare: voluntari, idei, recuzită, sfaturi etc. Preferabil nu bani, pentru a elimina riscul de speculații.
DE CE DREPTURILE ANGAJAȚILOR ȘI NU SPITALE, LICEE, AUTOSTRĂZI ETC
Pentru toate trebuie să facem ceva activ, avem o responsabilitate proprie, fiecare dintre noi, nu să așteptăm de la politicieni, “sistem” sau “alții”. Date fiind experiența profesională, personală și studiile, dpdv personal ar fi un gest ipocrit să văd și să aud ce se întâmplă în orașul meu natal și să trec nepăsătoare. Mă interesează în mod deosebit drepturile angajaților pentru că sunt convinsă că în comunitatea în care piața muncii nu merge, greu va merge ceva (mă refer la beneficiul comunității, nu beneficiile individuale ale celor care fac orice să le obțină). Sper ca acesta e doar un exemplu de cauză pentu care vâlcenii își pot (și au responsabilitatea de a-și) exprima părerea. În funcție de pasiunile și experiența fiecăruia, se pot organiza acțiuni și activități specifice, prin diverse mijloace, pentru diverse probleme mai mult sau mai puțin acute.
DE CE CIECH
Toți angajații, indiferent de meserie și locul de muncă, sunt la fel ce importanți. În unele locuri de muncă însă, situația e mai gravă decât în altele. Printre altele, datorită impactului asupra firmelor colaboratoare, asupra mediului înconjurător sau datorită disconfortului fizic sau psihic. Cazul Uzinelor Sodice Govora (actuala fabrică Ciech Soda România + administrația vâlceană ce aparține de Ciech Polonia) este un exemplu concret unde comunitatea poate avea un cuvânt de spus, dacă suficienți oameni (în special din afara companiei) se mobilizează. Vorbim despre munca în mediu toxic, lideri de sindicat concediați abuziv, hărțuire, greva foamei, procese pierdute la Vâlcea, dar câștigate în alte orașe, speculații la adresa taxelor. De luat în considerare este și nivelul impactului asupra pieței muncii, colaboratorilor, furnizorilor și atmosferei în oraș. Poate s-au făcut interpretări greșite, însă conducerea firmei nu este disponibilă pentru discuții cu membrii comunității în care își desfășoară activitatea. Îmbunătățiri ca urmare a unor discuții amiabile sunt întotdeauna de preferat, mai ales din perspectiva consensului suedez. Solicitarea directă ca firma să ofere o explicație pentru concedierea a doi lideri de sindicat a fost făcuta de un cetățean îngrijorat, în scris, în timp ce era în greva foamei din solidaritate cu cei concediați. Când comunitatea cere explicații unei companii, iar aceasta refuză să comunice, se subânțelege că aceasta își asumă riscul ca societatea să opună rezistență. În lumina evenimentelor recente și a situației locurilor de muncă din Vâlcea, un marș de acest gen ar trebui să fie o certitudine. ”
Gabriel Cîrjaliu