Problemele continuă la Alunu! S-au montat tuburi de beton peste Râul Olteț

Situația continuă să fie una tragică în comuna vâlceană Alunu. În acest moment se lucrează la demolarea controlată a încă două gospodării și altele sunt în pericol. Autoritățile au luat decizia de a monta tuburi de beton peste Râul Olteț peste care să treacă viitura, dar nu se știe cu siguranță dacă soluția este una viabilă. Alunecarea de teren de la Alunu continuă să avanseze, în ciuda eforturilor care se fac pentru stoparea lor. Alte două gospodării sunt demolate controlat de forțe ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea.

Oamenii, demni în fața tragediei

În ciuda tragediei prin care trec, oamenii sunt demni, încearcă să mai salveze din bunuri și spun că așteaptă să se facă dreptate și să fie despăgubiți. “Am avut două case, fânar, pătul, investiții făcute pentru a fi liniștiți. Nu știu dacă o să plătească cineva, dar trebuie să se facă despăgubiri. Vecinii care au fost deja demolați așteaptă o decizie, nimeni nu zice nimic, sunt tot felul de ședințe. Așa vom aștepta și noi. Nu zic că nu s-au făcut eforturi dar … Dumnezeu a ținut cu noi că nu a fost ploaie. Dacă venea o viitură nu puteam să mai facem nimic, ne mătura cu totul”, spune una dintre persoanele evacuate. “Am primit ordinul de evacuare, asta este… Nu mă așteptam ca fenomenul să avanseze așa de tare. Aici este munca noastră de o viață, acum o să mergem la rude. Acum mai luăm una, alta dar vă dați seama că mare lucru nu putem recupera”, completează un alt om care a rămas fără un acoperiș deasupra capului.

“Nu cred că este o soluție de stopare”

În tot acest timp se lucrează și la montarea peste Râul Olteț a unor tuburi din beton peste care ar trebui să treacă viitura, astfel încât să nu se ajungă și la inundații. Nu se știe cu exactitate, însă, dacă soluția o să dea roade. Primarul localității este mai degrabă pesimist și spune că halda de steril se va opri doar pe cale naturală. După ce Prefectura Vâlcea a făcut o plângere către CET Govora la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, acțiunea a fost repetată pe cale civilă și de administrația locală de la Alunu. “Nu cred că este o soluție de stopare a lunecării de teren. Ea se va opri doar natural, în opinia mea. Se spune că alunecarea vine și în urma unor precipitații doar că nu au fost la noi, a plouat puțin. Se spune că acolo era un lac foarte mare care s-a dat în anii 80. Fiind un lac din izvor, cu pământul pus pe el… Oamenii spun că s-a haldat în locul unde nu trebuia. Mai exact ne vor spune specialiștii. S-a cerut o expertiză, s-a făcut o plângere penală de la Prefectură. Am făcut și noi o plângere pe cale civilă. Am dat CET-ul în judecată pentru că am fost afectați la o suprafață mare de pădure din carea mai rămas un hectar și ceva. Am cerut și un expert juridic. Oamenii și noi așteptăm acum răspunsurile, eu sunt convins că o să vină. Eu cred că oamenii o să fie despăgubiți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmând ca banii să fie recuperați de la cei vinovați”, spune primarul localității Alunu, Cristian Birăruți.
În acest moment opt gospodării au dispărut în calea de acțiune a haldei de steril. În total 20 de persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului și alte 11 sunt în pericol să aibă o soartă similară. Alunecarea de teren se întinde pe o suprafață de peste 2 kilometri, fiind afectate peste 63 de hectare de teren.

Gabi Cîrjaliu