Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege promovată de deputatul Eugen Neaţă
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 20 aprilie, legea pentru modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, transmite Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ compus şi promovat legislativ de deputatul vâlcean Eugen Neaţă are ca obiect de reglementare modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, în sensul stabilirii competenţei judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul de a judeca plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, alternativ cu competenţa judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
„Plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, conform legii promulgate de către şeful statului.
Actul normativ în vigoare până acum prevedea că plângerea este depusă numai la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. Datorită acestui fapt în ultimii 20 de ani milioane de români nu au putut să-şi apere drepturile contestând în instanţă contravenţiile primite. Probabil vară de vară poliţiştii amendau haotic mii de turişti aflaţi pe litoral cu autoturisme înmatriculate în judeţe îndepărtate, ştiind bine că cei amendaţi nu vor putea contesta amenziile datorită distanţelor lungi de la domiciliul lor până la instanţele din Constanţa sau Mangalia motiv pentru care cheltuielile de judecată ar fi depăşit cu mult valoarea amenzilor.
Iniţiativa deputatului Eugen Neaţă este una menită să repare o mare nedreptate din legislaţie şi să ofere şansa celor amendaţi contravenţional să apeleze la instanţe şi să-şi apere drepturile cu cheltuieli mult mai mici şi fără atâta pierdere de timp.
Parlamentarul vâlcean face parte din un grup foarte restrâns de parlamentari care documentează cap coadă o iniţiativă legislativă şi urmăresc transformarea cuprinsului acesteia în lege. Majoritatea parlamentarilor, chiar cei cu vechime în Parlament, nu au redactat niciodată o lege mulţumindu-se să semneze, ca susţinători, textele din proiectele legislative de lege compuse de alţii parlamentari. Nu putem vorbi de plagiat, ci de o practică oarecum nedreaptă datorită unor cutume parlamentare care permit crearea unei imagini false despre munca unor parlamentari. Sunt oameni care au semnat zeci sau sute de proiecte de legi alături de cei ce le-au redactat şi care apar în scripte ca iniţiatori ai unor proiecte legislative pentru care nu au lucrat măcar un minut. Posibil nici să nu le fi citit cu atenţie, având încredere totală în iniţiatorii colegi de partid.
Puţini cetăţeni ştiu că şi cele mai vechi partide din actualul Parlament, adică PSD, PNL şi UDMR, au doar un număr restrâns de parlamentari făuritori de legi.
Printre aceştia se numără deputatul Eugen Neaţă, autor al unor legi care au ajutat milioane de români în ultimii ani dar şi direct mii de vâlceni ce au putut beneficia de avantajele unor legi reparatori legate de muncă şi viaţa lor promovate de parlamentarul vâlcean.
Traian Guminski