Preoţii bisericii Sfinţii Apostoli din Rm. Vâlcea îndeamnă la credinţă şi socializare
Biserica Sfinţii Apostoli din Rm. Vâlcea nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este deja cunoscută pentru pelerinajele frumoase pe care le organizează, pentru slujbele care adună sute de credincioşi, dar şi pentru că aici au loc două liturghii în aceeaşi zi, duminica. Una este ţinută în biserica mare, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar cea de-a doua are loc în paraclisul bisericii care poartă numele Sfântului Ioan Rusul. Puţini credincioşi ştiu însă că aici slujbele sunt ţinute pentru surdo-muţi.
Biserica Sfinţii Apostoli s-a remarcat prin numeroasele pelerinaje pe care le organizează cu peridiocitate încă din primăvară. Unele sunt organizate în aceleaşi locuri, altele s-au făcut remarcate pentru destinaţia aleasă de preotul Cristian-Alexandru Bănuţă şi preotul paroh Ion Bănuţă. “M-am tot gândit la o soluţie de a atrage oamenii către credinţă într-un mod plăcut. Cu acest scop s-au născut pelerinajele. Oamenii vin, văd, pleacă cu alte impresii şi vin altfel la biserică, mai deschişi către credinţă, către biserică şi preot. Aşa a început povestea acestor pelerinaje în această primăvară. Ocazii minunate de rugăciune şi socializare pentru cei care au venit alături de noi în aceste pelerinaje. Am organizat împreună cu preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Apostoli”, Ion Bănuţă, săptămânal pelerinaje la mormântul părintelui Arsenie Boca, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Nicula, Mănăstirea Râmet, Mănăstirea Bistriţa, la Biserica Drăgănescu, dar şi în Bulgaria la moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov. Pelerinajul în Moldova , dar şi cel în Grecia, la Sfântul Nectarie, a lăsat amintiri frumoase pelerinilor pe care i-am îndrumat atât eu, cât şi părintele paroh”, ne mărturiseşte preotul Cristian-Alexandru Bănuţă.
Tineri în pelerinaje
„Un pelerinaj nu este doar un prilej de a vizita mănăstirile dintr-un anume loc, ci un prilej de a cunoaşte, de a te informa, de a socializa, de a cunoaşte un mod de viaţă monahală, o viaţă diferită de a noastră. Este acel prilej de a lăsa răul acasă, de a nu vorbi urât. Din păcate nu toată lumea înţelege rolul acestuia. Un pelerinaj este acel prilej de a fii uimit de lucruri mărunte şi de a le înţelege sensul. Concepţia celor care aud de pelerinaje este că majoritatea celor care vin în ele sunt de vârstă înaintată. Surpriza este că o mare parte din ei sunt tineri, că reuşesc să lege prietenii şi că se îndreaptă spre credinţă, cu dragoste către Dumnezeu. Sunt dornici să cunoască şi să vadă. Mi se umple sufletul de bucurie şi am satisfacţia aia de fiecare dată că reuşesc în planurile mele, să transmit dragoste către Dumnezeu”, ne mărturiseşte preotul Bănuţă.
Ultimul pelerinaj organizat a fost cel din 26 noiembrie, la Prislop la mormântul lui Arsenie Boca, dar şi la Sâmbăta de Sus, în Făgăraş.
IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Sfinţii Apostoli
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a călcat pragul bisericii Sfinţii Apostoli, duminică, 22 noiembrie, pentru a sluji la Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi numeroși credincioși.
Înaltpreasfinția Sa, alături de credincioșii prezenți, s-a rugat în mod special pentru Andreea, tânăra care a trecut la Domnul în urma accidentului din București, dar și pentru toți cei care au suferit în urma tragediilor de la București și Paris.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a îndemnat pe credincioși să asculte și să urmeze cuvintele Mântuitorului, pentru a se îmbogăți în Dumnezeu, atât în această viață, cât și în cea viitoare.
Letiţia Lazăr