În plină criză a lemnului de foc, PSD măreşte cu 42% preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior
Miercuri, 29 noiembrie a.c., plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut şi votat PL-x 321/2017 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art. IV din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Prin acest proiect de lege, majoritatea PSD-ALDE a votat majorarea preţului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior de la 115 lei în prezent, la 164 de lei de la 1 ianuarie 2018, adică o creştere de 42%. Conform prevederilor legale în vigoare preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior are influenţă asupra taxelor, garanţiilor, a redevenţelor şi a celorlalte despăgubiri.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, atrage atenţia că această majorare a preţului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior cu 42% de la 1 ianuarie 2018 va avea efecte negative mai ales asupra societăţilor comerciale ce activează în domeniul exploatărilor silvice şi prelucrării materialului lemnos. Mai mult decât atât, în condiţiile în care “preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior este definit ca preţul mediu de vânzare a unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la nivel naţional, determinat pe baza datelor statistice din anul anterior, comunicate de Institutul National de Statistică”, această creştere reprezintă şi o recunoaştere oficială a crizei lemnului de foc pentru populaţie şi implicit a creşterii preţului lemnului de foc cu minim 42%.
„Prin această majorare a preţului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior cu 42% de la 1 ianuarie 2018, PSD sapă groapa majorităţii firmelor mici şi mijlocii din domeniul silvic. Ce să facă o firmă cu 10 angajaţi din acest domeniu care de la 1 ianuarie se va trezi că are creşteri majore de costuri privind salarizarea angajaţilor şi a taxelor şi garanţiilor pe care trebuie să le plătească? Asta după ce a înregistrat deja costuri mai mari cu combustibilul, prin introducerea accizei şi cu utilităţile, prin creşterea preţului la energie electrică şi la gaze. Ori va da oameni afară, ori va mări preţul produsului pe care îl vinde, fie că e lemn de foc, sau altceva. Şi iată cum, pe lângă actuala criză a lemnului de foc, se adoptă alte măsuri care o vor adânci. Nu există săptămână în care cei de la PSD să nu adopte măsuri împotriva firmelor sau a cetăţenilor. Parcă doresc să distrugă tot şi să rămână doar ei în această ţară.” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.