Picturile pe lemn, întoarcerea în lumea copilăriei

Sunt nelipsiți de la Cocoșul de Hurezu ,dar și de la Târgul Meșterilor Populari organizat cu prilejul Zilelor Râmnicului și ale Imnului. De fiecare dată reușesc să atragă la standul lor mii de vizitatori care rămân încântați de produsele expuse care reușesc, fie și pentru câteva minute, să te ducă cu gândul la anii copilăriei petrecuți la țară, în căsuțele modeste ale bunicilor.

Este vorba despre Viorel și Rodica Dilganu, doi meșteri populari din Pielești-Dolj care dau viață lemnului. Viorel este pasionat de tâmplărie, Rodica de pictură pe lemn și așa ies obiecte unicate care acum dau viață multor locuințe din Vâlcea, din întreaga Românie dar și din multe colțuri ale lumii.

Povestea a început acum 5 ani

Frumoasa poveste a început acum mai bine de cinci ani. “Atelierul nostru #dindragostepentrulemnpictat a apărut în urma cu 5 ani la îndemnul prietenilor noștri pentru care realizasem mici obiecte de mobilier pictat: cuiere, rafturi. Soțul a moștenit pasiunea pentru tâmplărie de la bunicul sau, care l-a învățat de mic să lucreze în lemn, de la bunicul său păstrează și acum rindeaua veche pe care a recondtionat-o. Eu pictez din copilărie, mama este cea care mi-a transmis această pasiune pentru pictură. Bunului Dumnezeu trebuie să-i mulțumesc pentru harul care mi l-a dăruit și astfel pasiunea mea poate aduce bucurie în sufletul și casele oamenilor. Soțul este economist, eu profesor de limba engleza, încă mai avem cumva joburile noastre, spun cumva pentru că de când am deschis atelierul de mobilier pictat, joburile sunt doar part-time, pasiunea amândurora pentru tradiții și pentru lucrurile care le facem cu drag și migală ne ocupa tot timpul.

În urma cu 10 ani am început timid, la îndemnul meu să împletim pasiunea mea pentru pictură cu aceea a soțului pentru tâmplărie și am făcut multe obiecte mici pe care le-am dăruit prietenilor, care după ceva timp ne-au îndemnat să ne deschidem un atelier, să transformăm pasiunea în afacere astfel încât să se bucure cât mai mulți oameni de ceea ce facem. Așa am început în urmă cu 5 ani, cu participarea la Târgul de meșteșuguri și artizanat și, încet cu multă muncă și perseverență am ajuns să fim apreciați și să apărem atât în presa scrisă locală și națională dar și la posturile naționale de televiziune: TVR 1, Kanal D, Realitatea, Agro TV, Digi TV. În primul an am avut și o comandă mare, am mobilat o întreagă cămara a gospodinelor de la pensiunea Castania din Polovragi a cărei proprietară ne era și bună prietenă. Cei de la Agro TV au realizat și emisiunea de Crăciun din 2017 chiar acolo cu participarea noastră”, spune Rodica Diganu.

Obiecte unicat

Un lucru este cert, minunățiile are ies din mâinile soților Dilganu sunt unicate. De asemenea, important este că picturile pe lemn vin și în urma sugestiilor clienților: “Atelierul nostru realizează obiecte pe comandă deci noi facem obiecte unicat sau de serie limitata, clientul practic vine cu ideea modelului dorit pe care noi o transpunem în realitate în obiectul, obiectele dorite, de aici și diferența, unicitatea și faptul că noi încercăm să realizăm ce își dorește fiecare. Mobilierul pictat este de tradiție în țara noastră mai ales în Ardeal, în Oltenia și pe partea de sud nu este așa bine cunoscut dar oamenii sunt încântați și există dorința de a avea un mobilier din lemn masiv pictat unicat. Scândura vine de pe Valea Lotrului și de la depozite din apropiere. Afacerea noastră este începută și concepută din pasiunea pentru tradiții și pentru frumos, nu a fost niciodată un hobby pentru că dacă ar fi fost doar atât nu ajungeam așa departe, și încă avem multe de realizat – este dificil pentru că soțul este singurul care se ocupă de tâmplărie iar eu de pictură și când avem comenzi mari nu ne mai ajunge timpul, dar pe tâmplărie tinerii nu sunt interesați, este de muncă, e adevărat, pe pictură însă am doritori. Noi însă vrem să păstrăm calitatea și stilul pe care ni l-am creat și atunci încercăm să realizăm totul”.

Minunățiile au ajuns în Germania, Italia sau SUA

Minunățiile produse de familia Dilganu au ajuns în Vâlcea, în toată România, dar și în diverse colțuri ale lumii: “Produsele noastre au ajuns în toată țara, cele mai multe comenzi vin din Ardeal, București, dar și Moldova însă putem spune cu drag ca am colorat casele cu obiectele tradiționale de mobilier pictat din toate conturile țării de la Constanța/Tulcea până în Timișoara, Borșa – Maramureș, Suceava, Vaslui, Călărași Vâlcea. În cei 5 ani atât prin pagina de Facebook Rodica Dilganu sau pe site-ul nostru www.mobilier-pictat.ro am avut comenzi în țară dar și în străinătate, obiectele noastre au ajuns în Belgia, Olanda Germania Italia, Spania, Franța, Israel, dar și peste ocean în Statele Unite la Washington și Chicago. Trebuie spus că noi suntem meșteri populari afiliați Centrului Creației Populare Dolj în mic mobilier pictat și absolvenți ai Școlii Populare de artă Olt pe sculptură și pictura astfel suntem invitați la evenimentele organizate de muzee sau centrele de creație populară din țară la Târgurile de meșteri populari unde am avut mulți clienți, turiști străini. Cea mai mare satisfacție este bucuria pe care o aducem prin obiectele realizate în atelierul nostru și care duc o parte din sufletul nostru în casele clienților. Așa a apărut atelierul nostru în care realizăm mobilier tradițional, cu modele unice, pictate manual, făcute să aducă o pată de culoare în orice încăpere”.

GABRIEL CÂRJALIU