Peste 700 de firme au fost radiate la Vâlcea într-o singură zi! O lege strâmbă pusă în aplicare a distrus mii de firme mici din România!
Uneori legiutorii sunt nu doar proşti, dar şi ticăloşi. Fără pic de discernământ fac rău exact celor care plătesc din greu taxe şi impozite. Ce a fost în mintea parlamentarilor care au dat o Lege absolut ticăloasă şi inutilă referitoare la numărul unor coduri CAEN ale PFA urilor şi Intreprinderilor individuale, nu putem şti. Este vorba despre parlamentarii care au aprobat Legea 182 în 2016. Devenită lege în urma unei ordonanţe.
Deci rezolvând toate problemele ţării noastre, deştepţii care ne conduc s-au gândit să emită un act care să limiteze un PFA la un număr de maxim 5 coduri CAEN şi un I.I. la un număr de maxim 10 coduri CAEN. Deşi nu vedem pe cine încurca, un număr mai mare aprobat oricum printr-un act de constiturie al firmei respective. S-a dat un termen pînă la care să fie preschimbate actele constitutive. Teremenul a expirat pe 19 martie 2019. Dar nimeni nu s-a gândit că trebuie făcută o campanie de presă de informare a acestor întreprinzători care mulţi habar nu aveau de lege şi nici nu puteau sa afle lucrând în mediu rural şi netrecând pe la Registrul Comerţului cu anii.
Sute de mii de firme au fost radiate de Registrul Comerțului, fără ca cei care le dețineau să fie înștiințați. 385.000 de firme au fost blocate în 19 martie. Mii deoameni au ajuns şomeri peste noapte. Sute de contracte de creditare, de leasinguri au ajuns nule. Mii de firme au probleme cu fondurile accesate din Uniunea Europeană, cu bunuri achiziţionate, cu case de marcat ce trebuie acum schimbate, cu proiecte făcute pe bani grei pentru obţinerea de finanţări. Multe PFA-uri au continuat să emită facturi şi să încaseze şi după această dată, habar neavând că au fost radiate, deci că fac evaziune fiscală.
Vâlcea a rămas brusc fîră 700 de firme, Gorj fără 850, Sibiu fără 2 mii, Cluj 3000, Bucureştiul peste 6 000. Grav este faptul că sute dintre acestea aveau în desfășurare contracte cu fonduri europene. Termenul stabilit de prevederile legii 182 a fost 19 martie 2019. Atunci au și fost radiate firmele care nu și-au ajustat numărul de coduri CAEN. Dar Prefecturile, deşi au fost anunţate de Registrul Comerţului cu 30 de zile înainte, nu au făcut comunicate către primării, nu au convocat conferinţe de presă. În Vâlcea mass media are un impact extraordinar. Împreună cu colegii noştrii avem în medie peste 50 de mii de accesări pe internet zilnic a paginilor noastre. Dacă anunţam din timp lumea, ar fi aflat. De ce nu ne-au folosit cei de la Regsitrul Comerţului sau de la Prefectură, nu vom înţelege în ruptul capului.
Mii de firme mici pierd subvenţiile de la APIA, unii investitori au apelat deja disperaţi la prefect şi subprefect. Pe care nu–i putem ierta de data asta pentru lipsa informării. Guvernul putea să facă la rându-i o campanie de informare în presă.
Bineînţeles că nimeni nu va răspunde şi bineînţele că un bugetar care toată viaţa a trăit primind bani de la stat în ziua fixă habar nu are ce dezastru s-a creat în vieţiile miilor de români care se zbat să aducă bani la stat lucrând la limita existenţei, la marginea de jos a privatului, acolo unde controalele, amenziile, sancţiunile, birocraţia, ANAF, şi toate mecanismele de opresiune ale statului au creat un IAD. Un iad pentru fraierii care muncesc pe salarii minime ca cei din prefecturi şi consilii judeţene să se lăfăie în salarii de zeci de milioane sau sute de milioane lunar.
Statul a radiat firme, fără să trimită vreo adresă celor vizați, iar micii intreprinzători se vor găsi în imposibilitatea de a mai continua proiecte europene, ba mai mult, trebuie să dea și banii înapoi primiţi de la UE. Atunci când statul trebuie să-ți ia bani, îți trimite adrese și pentru un leu, și te găsește și-n gaură de șarpe. Ei, când trebuie să facă ceva pentru tine, să te informeze, nu face nimic!
Traian GUMINSKI