Performanţe la Spitalul Județean Vâlcea! Şi Vâlcea are medici buni
Fiecare medic este important pentru o comunitate indiferent de specialitatea lui. Dar în orice spital din lumea asta elita “salvatorilor” o constituie medicii chirurgi. Aici trebuie să ai mereu mâna sigură, răbdare, experiență, curaj.
În Vâlcea avem acum una din cele mai performante aparaturi medicale din țară. Poate unii vâlceni nici nu știu cât de inutil este să se deplaseze în alte orașe pentru o intervenție chirurgicală. Pentru că pe lângă aparatură, avem și o echipă care poate face orice intervenție chirurgicală având toate competențele necesare.
Secția de chirurgie Generală din Spitalul Județean are 90 de paturi. Cei internați aici sunt sub supravegherea unor asistente extraordinare conduse de asistenta șefă Aurora Voiculescu, cu peste 30 de ani de experiență.
La Blocul Operator asistenta șefă Aura Sărdaru conduce o echipă de TOP.
Medicii chirurgi Ignat Ovidiu (şef secție), Dan Ponoran (manager Spital), Constantin Mitrache, Radu Popescu, Ilie Cojocaru, Florin Ghiță și Mircea Bărbulescu au mii de intervenții chirurgicale la activ, având competențe în chirurgie laparoscopică și participând permanent la cursuri de specializare.
“Avem aparatură super performantă, nu există caz de chirurgie de urgență la care să nu putem interveni. În blocul operator ne ajută asistente cu 15-20 de ani de exepriență: Petruța Strănutu, Nicoleta Tudor, Daniela Trașcă, Tatiana Maricuț. Avem aduse în 2017 mese noi de operație, lămpi noi, electrocautere, aspiratoare chirurgicale, două aparate de sigulare vasculară. În spitalul nostru există primul aparat din România pentru monitorizarea nervului laringeu recurent. În 2014 când l-am adus era singurul din țară. Ne-au chemat apoi la București să le arătăm ce facem cu el la Vâlcea. Pentru că suntem puțini, facem în medie câte 6 gărzi pe lună.
Trebuie să participăm măcar de două ori pe an fiecare la cursuri de specializare, la conferințe și la congrese medicale. Învățăm până la pensie pentru că și bolile “învață”. Mereu apare ceva nou, trebuie să fim la curent cu totul. Legea ne obligă ca în decursul a 5 ani să facem 200 de puncte de EMC (educație medicală continuă). Un Congres Național de Chirurgie îți aduce 18-20 de puncte EMC. Avem medici foarte buni.
Anul trecut am organizat la noi “Conferința de Chirurgie Româno-Sârbă”. Au venit profesori de chirurgie din toată țara: București, Craiova, Iași, Constanța, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj, plus chirurgi din toată țara. A fost marele meu succes. Faptul că au răspuns invitației atâția mari chirurgi români mi-a produs o satisfacție mai mare decât orice succes managerial. Manager ești azi și mâine nu mai ești, dar chirurg rămâi toată viața” – dr. Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea.
Traian GUMINSKI