Ostaşii căzuți în război, comemorați la monumente sau cimitire ale eroilor
Cu prilejul centenarului intrării țării noastre în Marele Război,
garnizoana Rm. Vâlcea comemorează în premieră eroii prin rostirea solemnă
a numelor acestora în trei locații din județ: Cimitirul eroilor “Cetățuia”, Rm. Vâlcea, Monumentul eroilor-Călimăneşti, Monumentul eroilor-Cimitirul eroilor-Brezoi.
Se rostesc solemn, în premieră națională numele a 300 eroi la fiecare
monument. În țară sunt ceremonii la cel puțin 100 de monumente, la fiecare dintre locații sunt repartizate de la Ministerul Apărării Naționale liste
diferite cu câte 300 eroi.
Istoric
Armata României comemorează vineri, 26 august 2016, eroii naţiunii care au căzut în luptă sau în prizonierat pe timpul Primului Război Mondial, cu prilejul centenarului intrării ţării noastre în Marele Război.
Cu acest prilej, pe întreg teritoriul naţional vor fi organizate ceremonii militare publice la aproximativ o sută de monumente ale eroilor, unde vor fi citite, în premieră, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie.
România Întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre în Moldova sau în lagărele de prizonieri.
Peste 330.000 de militari români au pierit în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executaţi de către trupele de ocupaţie.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.
Ulterior, la propunerea prim-ministrului, Preşedintele României a acordat Înaltul Său Patronaj evenimentelor care urmează a fi desfăşurate.
“În acest context, pe data de 26 august, la nivelul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, se vor desfăşura trei ceremonii militare publice de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, după cum urmează:
– la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor „Cetăţuia” din municipiul Râmnicu Vâlcea, condusă de comandantul Garnizoanei, colonelul Dan MARIN
– la Monumentul Eroilor din Călimăneşti, condusă de locţiitorul comandantului Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, locotenent-colonelul ing. Cătălin SĂRACU;
– la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor (Intrarea în satul Călineşti) din Brezoi, condusă de comandantul Centrului Militar Judeţeean Vâlcea, locotenent-colonelul Ion BLIBIE.
La ceremoniivor participa militarii garnizoanei, invitaţi din rândul personalităţilor vâlcene, autorităţi locale, veterani de război, elevi, cetăţeni interesaţi şi persoane recunoscute la nivel naţional şi local care îşi desfăşoară activitatea în domeniul ştiinţific, cultural, sportiv etc.
Ceremoniile militare publice de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi pentru întregirea României se vor desfăşura după următorul program:
– 09.30-10.00 – adunarea la monument a personalului militar, sosirea invitaţilor, a publicului şi a presei;
– 09.50 – instalarea gărzii de onoare la monument;
– 10.00-10.10 – slujbă religioasă;
– 10.10-10.12 – moment de reculegere;
– 10. 12-11.10 – citirea preambulului şi a listei cu eroi care îl însoţeşte(300 de eroi pentru fiecare locaţie);
– 1 1.10-11.15 – intonarea imnului eroilor;
– 11.15-11.30 – depuneri de coroane, jerbe de flori şi aprinderea de lumânări/candele.
Preambulul care însoţeşte listele cu eroi ce vor fi rostiţi cu acest prilej:
„România îşi comemorează astăzi eroii naţiunii, morţi în luptă şi în prizonierat în Primul Război Mondial (1916-1919), cu prilejul Centenarului Marelui Război.
România Întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre în Moldova sau în lagărele de prizonieri,
Cel care moare pentru ţară, nepieritor îi rămâne numele, au consfinţit înaintaşii.
Să-i pomenim pe cei care au murit pentru ţară şi fie ca numele să le rămână nepieritor”, sunt informațiile transmise de mr. Florentin Duman, ofiţer de informare şi relaţii publice al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici” din Rm. Vâlcea.