Omul Munților trăiește la Vaideeni

Sunt mulți români care iubesc muntele și care își petrec timpul liber în natură, departe de tumultul orașelor. Pentru personajul principal al povestirii de azi, mersul pe munte este un adevărat stil de viață. Marius Străulea, angajat al Primăriei Vaideeni, dar și salvamontist cunoscut în Vâlcea, pune pasiune în tot ceea ce face și spune că nu își poate vedea altfel viața.

“A fost dragoste la prima vedere”

Pentru Marius muntele a fost dragoste la prima vedere: “Pe munte merg de când mă știu… Prima data am fost dus de părinți, de bunici, de prietenii mai mari… Cred că a fost dragoste la prima vedere. Mi-a plăcut muntele de mic. Vacanțele de vară le petreceam la munte. Bunicii mei aveau animale și de aceea vara eram pe munte. Îmi plăcea să explorez, să descopăr lucruri noi, nu aveam frică de întuneric sau de animale sălbatice”.


Cât de greu este să ajungi salvamontist

Tânărul din Vaideeni este de ani buni și salvamontist, dar spune că nu i-a fost deloc ușor: “În Salvamont am ajuns printr-un proiect care părea destul de interesant. La inițiativa domnului primar din Vaideeni, Daniel Baluță, și a șeful serviciului public Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, care doreau să înființeze formație locală Salvamont la Vaideeni. La început am fost 6 persoane pentru pregătire, dar din păcate eu sunt singurul care am parcurs toți pașii pentru a deveni salvator montan. Nu am reușit să facem formație la Vaideeni, în prezent sunt salvator montan la Consiliul Județean Vâlcea. Nu este ușor să ajungi aici, sunt 2 ani de pregătire locală apoi 4 pregătiri (școli) destul de dificile la nivel național. Financiar nu este suficient, toți avem alt serviciu pe lângă Salvamont. Dorința mea ar fi să ajungem să muncim numai la Salvamont, să ne putem face meseria cât mai bine pentru că lucrăm în multe cazuri la limită cu vieți omenești”.

“Muntele nu te iartă dacă ai greșit”

În cariera de salvamontist, Marius a avut destule situații dificile peste care a trecut cu bine: “Am avut și cazuri destul de dificile. Cele mai multe au fost la domeniul schiabil Transalpina Ski Resort unde aveam și 10-12 intervenții pe zi, intervenții unde am solicitat sprijin aerian, dar și unde am avut un caz cu o persoană accidentată care a decedat. Muntele este pe cât de plăcut, de spectaculos, pe atât de dificil, nu te iartă dacă ai greșit. Am parcurs în condiții dificile pe timp de iarnă diferite trasee în Buila Vânturarița, trasee interzise iarna, pe care nu le recomand persoanelor care nu au experiență. O altă experiență am avut-o și în zona Vârful lui Roman – Vârful Ursu când am plecat cu un grup sa ajungem la Refugiu Ursu, dar din cauza vremii (zăpadă și viscol) și epuizarea unor persoane din grup am hotărât să ne întoarcem, ajungând acasă cu bine. E special muntele pentru mine. Cei care merg iarna pe munte ar trebui să fie bine pregătiți, plecând de la echipamentul personal, zona pe care vor să o parcurgă până la echiparea pentru iarnă a mașinii. Important este să nu plece pe traseu, la o tură sau cu mașina o singură persoană. Sunt zone cu risc, sunt zone în care nu este semnal, iar dacă se întâmplă ceva este nevoie de o persoană care să anunțe sau care se poate deplasa. De obicei oamenii de munte anunță înainte traseul care vor să îl parcurgă, atât familiei, prietenilor cât și la Salvamont. Acest lucru ne ajută mult.
Mi-aș petrece tot timpul pe munte, merg mereu cu drag, ma relaxează. Cât de epuizat fizic as fi, după un anumit traseu, satisfacția este de nedescris. Recomand tuturor”.

“Vă aștept la Vaideeni”

Marius Străulea este mândru de localitatea natală și spune că turiștii au ce vedea acolo. “Așteptăm turiștii la Vaideeni pentru că au ce vedea. Plecând de la obiectivele antropice din localitate, Biserică din satul Marița care datează din anul 1556-1557, una dintre cele mai vechi din toată zona de sub Carpați, o legendă despre care putem spune foarte multe, dar și multe altele, mâncarea tradițională (tocanul de oaie și brânză de Vaideeni), portul tradițional, folclorul, “Casele Albastre” un proiect foarte interesant al celor de la Asociația Moștenitorii, până la legendele din localitate, traseele turistice 12 la număr care pornesc din Vaideeni, peșterile ce fac legătură între județul nostru și județul vecin Gorj și putem
spune foarte multe lucruri, dar și multe alte obiective”, spune Marius.

O zi perfectă? Tot pe munte

Cum își petrece timpul liber eroul nostru de azi? Ați ghicit, tot pe munte: “O zi perfectă pentru mine? Clar ar trebui să fie la munte, alături de soție, familie, prieteni, să dormim la cort sau chiar în aer liber, pentru a ne da seama cât de frumoasă este viața. Am văzut multe animale și multe specii de plante. Ne bucurăm că avem în zona noastră asemenea minunății ale naturii. Cele mai dese animale întâlnite au fost caprele negre, exemplare de cerbi, căprioare, mistreți. Am mai întâlnit urși, lupi, iepuri, veverițe, dar și multe reptile, în special vipera comună. Putem întâlni multe specii de plante în masivul Căpățânii. Acum îmi vin in minte: floarea de colt, degetăruțul pitic, stânjenelul, brândușa, ciuboțica cucului, ochiul boului, toporașul de stâncă”, conchide tânărul din Vaideeni.

Gabi Cârjaliu