O nouă ediție reușită a Festivalului Călușului de la Șirineasa
Vechi obicei pe plaiurile vâlcene, căluşul a fost admirat luni, 5 iunie, în comuna Şirineasa, unde s-a desfăşurat o nouă ediție, cea de-a XIII -a ediţie a festivalului. Manifestarea are rolul să conserve şi să valorifice dansul ritual căluşul vâlcean, ceea ce presupune ca formaţiile de căluşari (adulţi, copii sau tineri) să respecte obiceiul, ritmul muzical şi coregrafia şi, nu în ultimul rând, costumul. Evenimentul a debutat cu parada căluşarilor, pe traseul Primăria Şirineasa – Şcoala cu clasele I-VIII Şirineasa. Pentru ioneșteni a fost o premieră, având în vedere că au fost la prima participare, la aproape un an de la înființare. Apoi, timp de două ore, trupele diverse și-au demonstrat talentul. Au fost prezenți dansatori din comuna Rășinari din Sibiu și din localitățile vâlcene Frâncești, Ionești, Bălcești și Șirineasa. Spectatorii au putut să urmărească și un spectacol folcloric de excepție: Zorina Bălan, Ion Drăgan, Ilie Dură și Marius Țugulescu, fiind doar câțiva dintre artiștii care au urcat pe scena festivalului.
Promisiunea primarului Streinu
Primarul comunei Șirineasa, Ion Bebe Streinu le-a spus celor prezenți că acest festiva se va organiza an de an, indiferent de eventualele greutăți: “S-a încheiat și ediția numărul 13 a Călușului. După o săptămână de stres și o zi (luni 05-06 – 2023) plină de emoții, am trecut și peste acest eveniment. Foarte multă lume ne-a felicitat, deci le-a plăcut. Sincer mă bucur când văd lumea mulțumită. La rândul meu vreau să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul alături de mine în organizarea acestui eveniment. Nu contează câte formații participă. Am avut mai multe promisiuni, unii ne-au anunțat pe ultima sută de metri că nu vor mai participa. Țin să le mulțumesc în specia celor de la Sibiu care au onorat invitația, în ciuda drumului dificil pe care l-au parcurs, știți cum este pe Valea Oltului. Cât timp o să fiu eu primar, această manifestare va avea loc, chia dacă pe scenă vor urc a două sau trei trupe. Important este ca tradiția să nu se piardă”.
Consiliul Județean intră în parteneriat
Anul viitor prezența la festival o să fie una cu mult mai numeroasă, având în vedere că primăria de la Șirineasa va avea un partener puternic, Consiliul Județean Vâlcea. “Știți că eu sunt omul care mereu se ține de promisiuni. Vom face un parteneriat pentru ediția de anul viitor a festivalului Ne place sau nu ne place, astfel de festivaluri au nevoie de bani și noi vom susține păstrarea tradiției”, a spus Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea.
Tradiţia Căluşului a fost proclamată drept capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii, pe lângă alte capodopere propuse de diferite state membre UNESCO, în cadrul unei ceremonii organizate în noiembrie 2005 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Dosarul de candidatură privind Tradiţia Căluşului a fost pregătit şi îmbunătăţit pe parcursul anilor 2001-2005 de către Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, Organizaţia Neguvernamentală “Universitatea pentru Toţi ” din Slatina şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în strânsă cooperare cu Secţia de specialitate din UNESCO. În 2008, dansul ritual al Căluşului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.