O aniversare tristă pentru presa din România

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU. Rezoluţia din 1991 a Conferinţei Generale UNESCO a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

La ora actuală, în lume, ziariști, editori și publiciști sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși. Ziua mondială a libertății presei le aduce un omagiu acestora din urmă. În raportul pe 2015 al organizației “Reporteri fără Frontiere” (RSF) se scrie că o mare parte a presei românești este politizată excesiv, subordonată intereselor politice, spionată din interior și finanțată prin mecanisme suspecte.
În prezent presa din România trăieşte cea mai grea perioadă de la Revoluţia din decembrie 1989. Libertăţile de exprimare sunt încălcate flagrant şi Constituţia călcată în picioare de către actuala putere politică care, profitând de criza sanitară mondială, a închis site-uri ale unor publicaţii. Textele jurnaliştilor sunt cenzurate pe reţelele de socializare, mulţi ziarişti au fost amendaţi sub diverse pretexte. Se pregăteşte o mituire în masă a presei obediente cu bani publici. Există oameni plătiţi de stat care urmăresc emisiunile TV şi aplică amenzi uriaşe unor posturi sau realizatori uneori pentru motive puerile deoarece orice cuvânt din DEX există pentru a fi folosit şi orice exprimare ar trebui să fie liberă şi necenzurată.
Jurnalişti sunt chemaţi în instanţe sau hărţuiţi de procurori şi poliţişti. Redacţiile primesc mesaje subtile de la servicii cu subiecte pe care nu trebuie să le abordeze.
Numărul jurnaliştilor profesionişti specializaţi şi activi în anchete media serioase privind abuzurile, actele de corupţie, afacerile necurate ale guvernanţilor şi politicienilor în general este în scădere iar constrîngerile economice vor transforma, în curând, întreaga presă română într-un mare preş pe care–şi şterg picioarele puternicii oportunişti ai vremurilor noastre.
La mulţi ani tuturor jurnaliştilor care rezistă presiunilor şi scriu sau spun adevărul indiferent de preţul pe care–l plătesc pentru acest curaj. La mulţi ani şi celor care, pentru supravieţuire, au acceptat botniţa, lanţul şi biciul stăpânilor sau bucăţica de pâine plătită şi udată cu lacrimile românilor amendaţi şi hărţuiţi!

Traian GUMINSKI