“Muma Pădurii” de la Oteşani – trovantul gigant protejat de localnici

Nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de comuna vâlceană Oteşani, de dealurile semeţe, de peisajele de basm, de poveştile bătrânilor, dar şi de oamenii care au dus renumele mai departe şi fac cunoscută această comună. Puţini ştiu, însă, că aici la Oteşani, trovanţii sunt comoara localnicilor. Muma Pădurii, Iepuraş, Siamezi, Eternitate, Fildeş, Căţeluşul, Cloşca cu puii săi, Broasca ţestoasă, Muţunache, Ponei, Gutuie, Oul magic, Urma omului şi multe alte nume au fost date pietrelor din Oteşani. Unicitatea acestora însă constă în faptul că sunt scoase mereu la suprafaţă de pârâul Gresarea.
Paraul_Trov30
Pârâul Gresarea din comuna Oteşani este cunoscut localnicilor ca apa care scoate pietrele la suprafaţă, iar din malul nisipos adus de şuvoaiele formate la ploi, ies din pământ trovanţi de diferite forme, de la cei mici, de câteva sute de grame, până la cei mai mari de zeci sau sute de kilograme. Are o lungime de 4 kilometri şi se varsă în Luncavăţ. “Locul acesta se află în cătunul Chilie, iar numele de Gresarea vine de la Gresie. Au tot felul de forme ciudate, iar de aici oricine le poate lua. Doar că puţini ştiu că acesta este doar unul dintre cele două locuri din comună unde se găsesc aceste pietre”, ne mărturiseşte profesorul Tatian Miuţă din comuna Oteşani, care de câţiva ani studiază fenomenul.
Tatian Miuta_480x640
“Vin oamenii cu căruţele şi le încarcă, dar cei mai interesaţi sunt austriecii care cumpără cu maşinile mari”, ne mai spune Stelian Sasu, localnic al Oteşaniului. Multe case din zonă au fost înălţate cu aceste pietre ciudate. Profesorul cunoscut Miuţă povesteşte că şi casa bătrânească a fost ridicată tot cu trovanţi: “Oamenii vin aici cu căruţele şi cară pietre pentru construcţia caselor. La casa mea, printre lespezi, am găsit şi aceste pietre fascinante. Au avut nevoie de 15 căruţe de piatră ca să construiască elevaţia şi fundaţia”. Aproape toate casele din Oteşani au trovanţi în faţa curţii.
Această vale a trovanţilor, un muzeu unic în lume, are o lungime de 4 kilometri. Cea de-a doua zonă din comuna Oteşani este Coasta Corbului şi Valea lui Roman, la o distanţă de 5 km de Gresarea. “Această zonă nu a fost descoperită încă de căutătorii de… pietre. Pot spune că este protejată. Este un punct la trovanţi care se numeşte “Sub bolovan”, aici sunt şi nedesprinşi din peretele masiv şi au cea mai ciudată formă . Eu am numit această piatră enormă Muma Pădurii. Sunt mărimi diferite, unele greu de ridicat pentru că sunt giganţi, dar este un spectacol al pietrelor care nu poate fi descris”, conchide profesorul Miuţă. Atât primarul localităţii, Mircea Oprişor, cât şi oameni cu suflet încearcă stoparea furtului de trovanţi care au devenit mândria localităţii. Ba mai mult, profesorul se gândeşte că cea mai bună soluţie ar fi ca zona să fie denumită rezervaţie naturală, pentru că “ce a creat Dumnezeu, trebuie să rămână în locul în care i-a fost dat”.

Letiţia LAZĂR