Modernizări dificile la Stăneşti
Comuna are un primar extraordinar. Ionel Michiu a fost cândva un ofiţer de comandă cu rezultate deosebite. A ajuns edil în Stăneşti când orice om sănătos şi cu putere de acolo ar fi vrut să fugă de lipsa de confort din localitate. Nu apă, nu canalizare, nu stomatologie, nimic.
Presa locală a remarcat schimbările în bine şi eforturile administraţiei. Puţină lume ştie însă cât de greu aproape imposibil este pentru comună să atragă fonduri europene atât de necesare pentru proiecte de anvergură. Modernizarea comunei presupune atragerea de fonduri nerambursabile. Potrivit ghidului de finanțare, proiectele pe care comuna Stănești le-ar promova nu pot fi eligibile, deoarece nu îndeplinesc punctajul impus. Primarul este foarte dezamăgit de aceste criterii. A încercat alte oportunități de finanțări, atât prin Grupul de Alianță Locală Cerna -Olteț, cât și prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI).
”Nu avem de ales, trebuie să găsim finanțări pentru proiecte de dezvoltare, prin alte structuri și nu prin AFIR. Am intrat în Grupul de Alianță Locală, unde sunt înscrise 18 localități, am creat și un ADI cu localitatea Valea Mare și Fârtățești, pentru a putea obține finanțări pentru proiectele pe care le avem. Comuna are nouă sate, iar oamenii au nevoie să aibă apă, canal și asfalt la poartă. Acum, avem în derulare, dar cred că aţi mai şi scris despre asta, proiectul pe Agenția Fondului de Mediu, respectiv înființare sistem de alimentare cu apă în satele Valea-Lungă, Stănești, Cuculești, Gârnicetu și Suiești și prima înființare a sistemului de canalizare menajeră, rețea de colectare și stație de epurare, dar ne descurcăm foarte greu pentru că avem o cofinanțare foarte mare pe care bugetul local nu o poate suporta.”, spune edilul care ar avea nevoie mare de susţinere din partea Consiliului Judeţean. Primarul este liberal. Consiliul Judeţean nu are niciun liberal în conducere! Va fi greu! Va fi greu dacă actuala clasă politică nu va înţelege că trebuie sprijinite comunităţile care au strictă nevoie de finanţare şi că aceasta nu trebuie să urmeze criterii politice.
Ionel Michiu a dorit ca oamenii să aibă în comună farmacie umană, cabinet de stomatologie, cabinet medical veterinar, serviciu de alimentare cu apă, serviciu de colectare ape uzate, serviciu de salubrizare, poștă, biblionet, cablu și internet.
”Infrastructura dotată și bunele servicii schimbă viața unei comunități” spune Michiu, care este un primar ambițios și dorește să ridice standardul de viață al comunității sale.
Traian Guminski