
Mită în curtea spitalului! Medicul prins în flagrant, anchetat alături de un polițist și alți trei colegi
Într-un dosar de corupție care zdruncină încrederea în sistemul medical din județul Vâlcea, mai mulți angajați ai Spitalului Județean de Urgență și un polițist sunt cercetați penal, iar un medic primar psihiatru pentru copii a fost prins în flagrant.
Potrivit comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, „procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus, la data de 07 iulie 2025, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o inculpată (aflată în stare de reținere) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale)”.
Ancheta a fost declanșată în urma unei acțiuni desfășurate de ofițerii DGA – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.
„La data de 07 iulie 2025, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au desfășurat activități procedurale într-o cauză penală în care un agent de poliție din cadrul IPJ Vâlcea este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, comunică procurorii.
În același timp, a fost organizată activitatea de prindere în flagrant a unui medic primar psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea – Compartimentul Psihiatrie Pediatrică.
Din referatul procurorilor rezultă că, „în perioada 6 iunie – 7 iulie 2025, inculpata, în calitate de medic primar psihiatrie pediatrică, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea – Compartimentul Psihiatrie Pediatrică, în timp ce îşi desfăşura activitatea de consultaţii medicale, în containerul amplasat în curtea spitalului vechi nr. 2 Rm. Vâlcea, în prezenţa asistenţilor medicali, a primit cu titlu de mită, în mod repetat, sume de bani (minim 100 lei) şi alte foloase (produse alimentare) de la mai multe persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu legate de întocmirea şi eliberarea unor acte medicale, necesare fie pentru încadrarea în grad de handicap, fie pentru prelungirea concediului de îngrijire a copilului sau pentru internare fictivă. Totodată, inculpata a întocmit în două cazuri şi acte false (foaie/fişe de internare referitoare la internarea fictivă a unor persoane), iar la data de 07 iulie 2025 a fost prinsă în flagrant imediat după ce a primit cu titlu de mită, de la o persoană, suma de 100 lei”.
A doua zi, la data de 08.07.2025, „inculpata a fost prezentată judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de arestare preventivă, însă în cauză s-a dispus arestarea la domiciliu a inculpatei pentru o perioadă de 30 de zile”. Procurorii au formulat contestație, care va fi judecată de Curtea de Apel Pitești.
În același dosar, s-a luat și „măsura controlului judiciar faţă de alţi trei inculpaţi (1 medic şi 2 asistenţi medicali) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual”.
Pe durata controlului judiciar, inculpații „trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite funcţia de medic/asistent medical în domeniul neurologie/psihiatrie, în cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea – Compartimentul de psihiatrie pediatrică, în exercitarea căreia au săvârşit faptele şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme”.
Pentru lămurirea cauzei, după efectuarea flagrantului din data de 07.07.2025, în dosar au fost efectuate de către lucrători de poliţie judiciară, sub coordonarea procurorului, 9 percheziţii domiciliare pe raza mun. Rm. Vâlcea, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediul unei instituţii publice.
Ancheta s-a derulat cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, în cauză fiind cercetat şi un lucrător de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea pentru infracţiunea de dare de mită, IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei Operaţiuni Speciale.
„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au transmis oficial procurorii.