Mircia Gutău a obţinut o victorie uriaşă la CEDO
România are nevoie imperios de o lege prin care magistraţii să poarte răspunderea soluţilor date în dosare. Procurorii şi judecătorii din cauza cărora statul roman este obligat anual la plata unor daune către persone cărora li s-au încălcat drepturile trebuie să răspundă material. De fapt oricine încalcă un drept al unui om în această ţară trebuie să răspundă material. Aceasta ar trebui să fie una din priorităţile legislative ale noului Parlament.
Marţi, 8 noiembrie, Mircia Gutău, primarul Râmnicului, a primit o veste bună de la CEDO care a rezolvat mult mai repede decât se spera acest caz. Mircia Gutău are dreptate când spune că cei care fac erori judiciare ar trebui să plătească. Pentru că unele erori pot aduce prejudicii unui oraş de o sută de mii de locuitori. Să bulverseze climatul economic, social, politic al unei comunităţi, să dezbine oamenii între ei. Despre toate acestea ne vom referi însă în curând într-un editorial.
Azi vă prezentăm pe scurt decizia CEDO în cazul Gutău.
Condamnarea de la ICCJ a primarului din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, după două achitări pe „fapta nu există” la fond şi apel, a fost dispusă cu încălcarea dreptului la un proces echitabil. Dosarul lui Gutău a fost rampa de lansare a Liviei Stanciu la şefia ICCJ. Condamnarea tip “execuţie” a primarului din Râmnicu Vâlcea a fost demascată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că Mircia Gutau a fost condamnat cu încălcarea dreptului la un proces echitabil.
Mai precis, examinand decizia nr. 273/27.01.2010 a judecătorilor supremi Livia Stanciu şi Vasile Alixandri (soluţie adoptată – atentie! – cu opinie separată din partea preşedintei de complet Ana Hermina Iancu), Curtea de la Strasbourg a stabilit că hotararea ICCJ a fost pronunţată cu violarea principiului nemijlocirii, condamnarea lui Mircia Gutău fiind dispusă pe reinterpretarea probelor testimoniale administrate în faţa instanţelor inferioare care au adoptat soluţie de achitare pe litera a) – „fapta nu există” (sentinta nr. 182/18.06.2007 a Tribunalului Alba şi decizia nr. 39/10.04.2009 a Curţii de Apel Constanţa).
„Curtea constată din nou că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a fundamentat într-o manieră determinantă soluţia de condamnare a reclamantului pentru coruptie pasiva, printre altele, pe o noua interpretare a declaratiilor de martor administrate in fata instantelor inferioare, iar aceasta fara a-i audia pe martorii in cauza. Bazata in special pe depozitiile acelorasi martori, Inalta Curte a mers mai departe decat instantele inferioare” – arata Curtea de la Strasbourg in paragraful 27 din hotarare (motivarea judecatorilor europeni poate fi citita integral la final – paragrafele 20-25 si 26-29).
Ca urmare a abuzului ICCJ din 2010 scos la iveala acum de CEDO, va fi promovată obligatoriu revizuirea dosarului. Reamintim că siteul www.lumeajustitiei.ro a aratat la momentul respectiv, stenograma privind aşa-zisa luare de mită, pusă la dosar de vestitele procuroare de caz Camelia Sutiman şi Claudia Roşu de la DNA, conţinea date false raportat la realitatea din interceptarea telefonică, în sensul că pe transcript este indusă o afirmaţie, care pe înregistrarea audio este de fapt un „NU!” categoric, deformare cu scopul determinării judecătorilor supremi să creadă a primarul ar fi acceptat mita prin nerespingerea ofertei.
“Eveniment Vâlcean” se alătură altor jurnalişti şi administratori de siteuri în solicitarea ca Procurorul General al României să declanşeze o anchetă penală împotriva procuroarelor DNA sub aspectul eventualei infracţiuni de represiune nedreaptă. Cerem şi anchetarea judecătoarei Liviei Stanciu pe baza hotărârii CEDO care a stabilit că aceasta a încalcat drepturile fundamentale ale unui primar în funcţie, care a fost destituit cu acest dosar politic şi aruncat după gratii din vina ei. De altfel credem că întreaga populaţie a municipului Râmnicu Vâlea este îndreptăţită în a solicita o astfel de acţiune.
Letiţia Lazăr
Traian Guminski