Mircia Gutău mai aproape de ecologizarea Râmnicului?!
Liga Aleşilor Locali din cadrul Partidului Ecologist Român a decis, prin vot, sâmbătă, 3 septembrie 2016, la Braşov, în unanimitate de voturi ca Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea să fie preşedinte al Ligii.
La această reuniune politică, oarecum copiată de la liberali, au participat primari, consilieri locali şi judeţeni ai PER din toată ţara, delegaţia de la Vâlcea numărând peste 20 de membri.
O publicaţie apropiată financiar primarului de Râmnicu Vâlcea relata în stilul slugarnic caracteristic:”Aşadar, ecologiştii au decis că în probleme de administraţie locală Mircia Gutău este imbatabil, ţinând cont de ceea ce a reuşit să realizeze în Râmnicu Vâlcea în câteva luni de când a câştigat alegerile”. Mircia Gutău va fi secondat la conducerea acestei Ligi de un domn un fost primar de prin Maramures, actual consilier judetean, Cristi Anghel.
Deocamdată nu vedem ce mari realizări are primarul Gutău şi echipa sa ecologistă în acest mandat. Piaţa centrală se finaliza în acelaşi mod chiar dacă primar ar fi fost Pruteanu, Panduraşu, Boban, Frâncu sau oricare altul. Iar proiectul oricum nu îi aparţine.
Cât despre lucrarea din centrul Râmnicului primarul în funcţie ar trebui să lase lucrurile să curgă de la sine şi să nu se mai fâţâie toată ziua prin zonă de parcă muncitorii nu ar lucra dacă nu îl văd pe el. Când le-a grăbit pentru a arăta cât de puternic şi energic este el şi a forţat darea în circulaţie a unei benzi de zilele oraşului, a ieşit un balamuc teribil.
Iar balamulcul rutier persită şi azi pentru că îndiferent ce ar vrea să spună susţinătorii edilului circulaţia era mult mai lejeră dacă General Magheru şi Carol nu erau transformate în străzi cu sens unic şi dacă cele două poduri apropiate de peste Olăneşti nu erau transformate într-un original, dar imbecil sens giratoriu pătrat.
În schimb primarul are şanse mari să se afirme pe proiecte ecologiste. Mai ales că va emite în curând pretenţii exagerate de la pesedişti. După ce a forţat mâna acestora şi a obţinut întreaga conducere a primăriei, Gutău va cere mai mult ca sigur şi un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputaţilor în cazul unei anunţate (dar de neînţeles) alianţe pentru parlamentare dintre PSD şi PER. Îl va obţine, nu numai că îl va cere şi probabil Dan Niţu sau Ştefan Prală sau de ce nu, pensionarul cu pensie de lux Eugen Neaţă, vor ajunge în parlament pe munca armatei de activişti ai PSD.
Nici nu ne interesează care dintre ei, pentru că oricum majoritatea parlamentarilor, indifernt de culoare, îşi văd doar de culoarea lor perferată. Rozul. Au grijă să îşi facă viaţa cât mai roz.
Deocamdată însă Mircia Gutău afişează verdele. A tranformat oraşul în singurul condus integral de ecologişti. Deci ar trebui să acorde mai mult atenţie ecologiei şi să facă şi tam tam apoi prin presa loială şi aservită dacă tot mai vânează aplauze. Ar avea să îşi facă imagine pe acest culoar.
Şi să începem cu două sugetii.
Groapa de gunoaie de lângă casa primarului
La două minute de mers pe jos de locuinţa edilului şef se află o zonă uitată de conducerea primăriei, deşi se află de mulţi ani în administratrea acesteia. Nu am înţeles cum niciun primar nu a fost în stare să găsească o combinaţie folositoare lui, partidelor, sau firmelor de casă să facă naiba ceva cu Arenele Traian.
Locul era unul dintre cele mai elegante baze sportive în aer liber din ţară înainte de Revoluţie şi a ajuns azi o groapă de gunoaie, un locaş de infecţie năpădit de bălării, fecale, maidanezi şi auroloaci.
Recent, Primăria Râmnicului a anunţat publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu „Reabilitare şi modernizare complex sportiv şi de agrement Arenele Traian” ( informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea). Potrivit primarului Gutău, lucrările de modernizare vor începe în maxim două luni şi vor dura circa 12 luni.
Ei bine, exact în această zonă ar trebui să umble primarul. Să îi pună pe cei de la ADP şi Pieţe Prest să intre în acţiune. Să explice ce va face, să dea vina pe cei dinaintea lui că nu au făcut să prezinte proiectul ca făcând parte din planul ecologiştilor. Eventual să abată atenţia curioşilor de la valoarea exproprierilor de lângă podul de peste Olt şi de alte amănunte din astea deranjante
Dealul Capela se împute
Motelul Capela a fost ani în şir locul de promenadă preferat al Râmnicenilor. Aici veneau în weekend să asculte muzică de calitate, să mânânce o friptură, să bea un vin. Cu greu găseai loc la o masă în zilele libere fie că era vară sau iarnă. Acum clădirea pare bombardată. După ce marea femeie de afaceri Maria Tudor a pus mâna pe hotelul din Centru şi a gonit familia Minea de la administrarea motelului, acesta a decăzut. Nimeni nu îşi explică de ce a fost distrus mobilierul şi clădirea, cine a devastat-o şi de ce poliţia a permis această vandalizare nereclamată de niciun proprietar. Nimeni nu ştie exact cui aparţine terenul, clădirea, căsutele din fostul camping devastate şi ele. Peste tot au crescut ierburi, sunt gunoaie, bănci nefolosibile, peturi, resturi menajere. Seara în zonă dorm vagabonzi şi parulează haite de maidanezi. Întreaga zonă pare a fi groapa de gunoi a unui sat din Dobrogea şi culmea de aici până la primărie faci exact zece minute pe jos.
Primarul Gutău poate ecologiza zona cu presa după el. În niciun caz nu îşi va face nume scoţând salariaţi ai Pieţe Prest din birouri şi punându-i să strângă gunoaie pe srăzile din Ostroveni cum a făcut la începutul acestui mandat, într-o deja celebră criză de autoritate.
Primăria trebuie să identifice exact proprietrul terenului de pa Capela, să facă curat să dea amenzi cui trebuie şi să recupereze ulterior cheltuielile de curăţenie. Dacă este posibil să cumpere sau să revendice întregul teren. Să transforme dealul Capela într-un loc de promenadă şi să se asocieze cu un investitor care doreşte refacerea Motelului sau tranformarea zonei într-una de agrement.
Râmnicenii nu vor un primar imbatabil vorba lăudătorilor de profesie. Vor doar un om normal care are grijă ca întregul oraş să fie curat, să aibă lumină (recent ne-au scris nişte locuitori dintr-o zonă a oraşului neiluminată, dar vom verifica), apă caldă, apă rece, parcuri, bănci lucruri din astea simple. Ar mai vrea şi o circulaţie rutieră normalizată, aranjată de nişte specialişti, dar se pare că primăria nu vrea asta pentru că a respins recent solicitarea inginerului Bogdan Ţigaret de formare a unei comisii pentru fluidizarea traficului rutier. Dar despre acest subiect vom mai vorbi până în campania electorală, dar şi în timpul ei.
Traian GUMINSKI