Minunăţiile de la Olăneşti
“30 de izvoare ne-au făcut cunoscuţi pe plan naţional şi internaţional. Oraşul trebuie să se dezvolte, să capete o altă imagine pentru atragerea de turişti. Emblema locului sunt izvoarele de aici, rezervaţiile naturale Buila-Vânturariţa şi Mlaştina Mosorosa şi sirena din parc, care vine de departe, din timp”, mărturiseşte primarul Sorin Vasilache.
Staţiunea Băile Olăneşti se află la 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi este cunoscută la nivel naţional prin cele 30 de izvoare medicale minerale, denumite de turişti “Izvoarele de Aur”. A intrat în atenția lumii, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai importante din țară. Apele minerale de la Olănești au fost analizate chimic și comparate cu cele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix de Bains, precum și din multe alte stațiuni europene de mare renume.
Are 4554 de locuitori şi opt localităţi Livadia, Olăneşti, Cheia, Tisa, Gurguiata, Pietriş, Comanca şi Mosorasa. Sorin Vasilache este un primar care se zbate pentru comunitate. O serie de proiecte care sunt în derulare au transformat oraşul pe care îl administrează într-un şantier în lucru anul trecut.
Olăneştiul este cunoscut pe plan naţional şi internaţional pentru izvoare, dar şi pentru rezervaţiile naturale Buila-Vânturariţa şi Mlaştina Mosorosa. De asemenea, locuitorii se mândresc şi cu Mănăstirea Bradu de la Gurguiata, schiturile Pahomie şi Iezer, dar şi cu o bisericuţă de lemn, bisericuţa lui Horea, monument istoric – adus din Albac. Chiar în parcul din centrul oraşului, o statuie a devenit simbolul oraşului. Chiar dacă are 2 metri jumătate înălţime, nimeni nu i-a acordat atenţie. “Unul dintre bătrânii staţiunii m-a rugat să mă uit în arhivele primăriei să îi descopere vechimea. Aşa am aflat că are 90 de ani şi este Mica Sirenă, personaj din basmul scriitorului danez Hans Christian Andersen. În România mai este una, din câte ştiu, la Piatra Neamţ. A devenit comoara staţiunii, iar noi vrem să o scoatem la lumină”, spune edilul Vasilache.
Statuia este ascunsă de ochii trecătorului și se află chiar la marginea parcului central. Primarul vrea ca în perioada următoare să o “aducă” la lumină astfel încât să o admire toți turiștii care vin în stațiunea Olăneşti.
Letiţia Lazăr