Medicii de familie din Vâlcea ies la protest!
Pe data de 23 ianuarie este anunțată o acțiune amplă de protest, în fața prefecturilor din toată țara, la care vor participa medicii de familie și cei din ambulatoriu, acțiune la care și-au anunțat prezența și doctorii vâlceni. Mai mulți reprezentanți ai breslei au participat la o conferință de presă în cadrul căreia și-au explicat decizia, nemulțumiți de sumele propuse pentru decontarea serviciilor medicale către cabinete și policlinici. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere un proiect prin care bugetul medicilor de familie va fi redus cu 30-50%, începând din februarie 2024. De aceea, medicii de familie și cei de ambulatoriu amenință că nu vor mai încheia contracte cu CNAS de la 1 februarie, iar consecința ar fi că medicina de familie ar putea fi accesibilă doar la privat, adică pacientul își va plăti consultația.
“Probabil cunoașteți deja din mass-media Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în transparență decizională noul buget al sănătății. Pe noi ne interesează în primul rând bugetul medicinii de ambulatoriu și cel al medicinii dentare. În vara anului trecut, la semnarea contractelor, medicina de familie a avut un buget de aproape 4 miliarde lei. Din păcate bugetul pe acest an a fost scăzut cu peste un milliard, motiv pentru care decidenții au scăzut valoarea punctului per capita. Dacă această valoare era de 12 lei, acum este de 7,7 lei. De asemenea, dacă valoarea unui punct pe serviciu medical era de 8 lei acum este de 6,2 lei. Calculele matematice spun că scăderea este aproximativ 30 la sută. Țineți cont că la acest calcul se adaugă inflația, se adaugă și creșterea cheltuielilor unui cabinet de medicină de familie și veți vedea că ne ducem peste 40 la sută, un procent care ne sperie. Acest lucru s-a întâmplat și la medicina de ambulator”, spune Gheorghe Folea, medic primar medicină de familie în mediul rural, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vâlcea.
“Din 1999 când am devenit patroni a trebuit să învățăm contabilitate, jurisdicție, IT și să ne adaptăm la diverse fluctuații legislative. În alte țări fondurile care se alocă medicinii de familie sunt foarte mari, guvernele țărilor respective realizează că pacienții se întâlnesc prima data cu astfel de medicină, cea care apelează la început de drum, în special în mediul rural. Eu am lucrat 20 de ani în mediul rural și acolo sunt oameni, în special cei în vârstă care nu mai au unde să se ducă. Unii fac zeci de kilometri pentru a ajunge la un medic de familie. În Județul Vâlcea sunt patru comune care nu au medic de familie. Contractele cadru nu sunt negociabile, nu ne putem da cu părerea, nu putem să punem nici măcar o virgulă, sunt impuse de la cap la coadă. Avem impuse 20 de consultații pe zi, dar iarna avem și 35 de consultații pe zi, poate și 45. Și aici nu punem la număr eliberarea de adeverințe sau vaccinările pe care le facem. Eu m-am dus și cu bani de acasă, din banii mei, să plătesc la trezorerie viramentele pentru impozitele la salarii. Din banii care intră în cabinet noi plătim salarii, impozitele pe salarii, impozitele pe venituri și toate cele necesare cabinetelor. Vă dau un exemplu, ultima factură de întreținere la cabinetul meu a fost de 800 de lei. Să vedem cât o să fie următoarea, în condițiile în care în noiembrie nu a fost atât de frig. M-am bucurat că, poate, din luna iulie a anului trecut vom ajunge pe linia de plutire. M-am bucurat și eu și colegii mei. Am și mărit salariile la asistente, am două. Ce mă voi face eu acum, îmi scade bugetul. Avem salariați pe care nu-i putem da afară, nu le putem scădea salariile, în plus toate impozitele au crescut și se pare că vor mai crește. Am refuzat să mai fac calculele, să nu mă enervez. Nu știu cum vrea guvernul să aducă medici de familie în rural… Aud că se vor face centre multifuncționale, dar le-ar trebui să fie populate și cu medici. Nu știu de unde-i vor lua pentru că noi nu mai facem parte. Eu la aproape 65 de ani am primit oferte să lucrez în străinătate. Colegii mai tineri se vor duce, nu neapărat de bani este vorba, este vorba despre minimum respect”, a completat doctorul Cristiana Bărăgănescu, medic primar medicină de familie în mediul urban, președintele Societății Medicilor de Familie din Vâlcea.
“Problema se pune într-un mod golănesc”
O atitudine tranșantă a avut medical Popa Nedelcu: “Sunt în acest sistem de la înființare și am mai avut războaie cu guvernanții dar de data aceasta m-a deranjat modul golănesc în care s-a pus problema. Domnul Ciolacu și-a permis să spună c-ă de fapt în medicina de familie nu se muncește, că de fapt medicii de familie își iau banii pe baza unor nume scrise, că nu se prezintă la cabinet și așa mai departe. Aceste nume de oameni sunt pacienți care sunt bolnavi și au nevoie de noi. Poate pentru domnul Ciolacu sunt simple nume. Acest sistem cu înscrierea pe liste nu l-am inventat noi, medicii ci de guvernanți pentru că îi ajută să manevreze banii așa cum voi ei iar nouă să ne fie teamă. Hai să renunțăm la acest sistem, hai să stabilim prețul unei consultații la prețul pieței, 100 de lei, 200 de lei… Sau să se renunțe la contribuția la sănătate și să-și plătească singuri consultațiile”.
“Înainte de anul 1999, toate cheltuielile dispensarului erau suportate de spital. Eu am peste 2000 de pacienți, dar și cheltuielile sunt pe măsură. Pentru a putea funcționa este nevoie de asistente, este nevoie și de femeie de serviciu și trebuie să plătim toate cheltuielile care nu sunt mici mai ales pe timp de iarnă. În plus, nu am cum să mă încadrez în 20-24 de consultații pe zi. Am 40 de ani de când sunt în locația de la Costești și mă uimește faptul că oamenii de la conducerea țării cred că un astfel de cabinet poate să funcționeze cu acest buget. Este imposibil. Noi vom protesta dar sunt pessimist, nu cred că vom obține ceva”, spune și Marcel Dumitrescu, medic primar medicină de familie în mediul rural.
Doctorul Dumitra Bălan, medic primar diabet, reprezentantul Ambulatoriului de specialitate, spune că a decis să plece din sistemul de stat pentru a le oferi pacienților condiții mai bune, dar că nu se mai poate descurca acum: “Sunt un medic ce are contract direct cu CAS, așa cum mai sunt mii de medici din țară. Eu sunt medic diabetolog, pacienții sunt învățați să primească absolut totul gratuit. Am plecat din sistemul de stat acum șapte ani pentru că acolo nu puteam să evoluez, am vrut să le ofer un cabinet unde să se simtă apreciați, ascultați, nu am plecat pentru bani. Acum am ajuns la aproape 60 de ani, unde să mă mai duc. Nu sunt singurul medic în această situație. Trebuie să înțeleagă guvernanții că în medicină trebuie să fie predictibilitate financiară”.
Centrele de permanență din Vâlcea, în pericol de a fi închise
Și în centrele de permanență situația este disperată, așa cum spune Alin Obogeanu, coordonatorul centrului de Permanență Ostroveni: “Centrele de permanență au ajuns într-o situație disperată. De câteva luni nu s-a virat niciun ban pentru gărzile care se efectuează și nici banii necesari pentru desfășurarea activității. Și așa ultima majorare a fost făcută în 2018 când s-a decis ca o oră de gardă a medicilor să fie 40 de lei și una pentru asistente de 20 de lei. Se scad contribuțiile și impozitele. Un medic ajunge la 264 de lei pentru o gardă de 12 ore iar un asistent cu 132 de lei. Plata pentru dotarea aparaturii de urgență este de 4 lei pe oră. Deci pentru o garda trebuie să utilizăm medicamente și toate celelalte materiale în valoare totală de 48 de lei. La 4 lei putem cumpăra o seringa și o fiolă de ser fiziologic pe oră. Cum putem trata așa pacienții? Și noi, la centrul de la Ostroveni, anul trecut, am avut o medie de mai mult de un pacient pe oră. Noi la Râmnicu Vâlcea avem norocul că sunt cheltuieli legate de pază și curățenie suportate de primărie, dar sunt centre unde toate aceste cheltuieli sunt suportate de colegi”.
Ca urmare a tuturor neajunsurilor, este foarte posibil ca centrele de permanenţă din Vâlcea să se închidă chiar la sfârșitul acestei luni. Vorbim de nu mai puțin de cinci centre medicale în tot județul – Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Băile Govora, Milcoiu şi Galicea, care funcționează în prezent cu numărul minim de medici prevăzut în legislaţie.