
Măsuri aberante pentru micșorarea deficitului
Ilie Bolojan este acum și președinte de partid, nu doar premier. Președinte de partid cu acte în regulă, după un Congres de tip comunist, adică cu un singur candidat aplaudat și felicitat de o turmă de yesemeni.
Pe plan economic-administrativ însă, el și cei ce-l consiliază, par niște corigenți la examenele de economie de la ASE!
Citim cu uimire măsurile preconizate a fi luate în pachetul doi de măsuri de reformă.
Una dintre ele este de-a dreptul ilogică: “Interzicerea prezenței aceleiași persoane în mai multe Consilii de administrație”. Cu alte cuvinte “Popescu” va avea voie să ia sac de bani nemunciți pentru prezența la o ședință o singură dată. Înțelegem că se creează loc pentru sinecuri date mai multor persoane, dar cu ce ajută asta economia? Cu ce este mai fericit cetățeanul de rând și cu ce este mai bogat statul prin această măsură?
Tu ca premier trebuia să legiferezi prin ordonanță că suma maximă pe care o poate încasa un lefegiu din ăsta politic de la un consiliu de administrație este 500 de lei sau, hai, maxim o mie de lei. Nu ne interesează dacă Mucea ordonă ca un slugoi de-al lui să fie membru în 10 consilii. Ne interesează să nu se mai risipească saci de bani cu remunerația acestor consilii.
O altă măsură nu doar ilogică dar și de-a dreptul aberantă: “Impozite mai mari pentru câștiguri din criptomonedeȚ.
Că băieții ăștia de la putere își țin banii cash după model vechi sau în aur, bijuterii, valută în bancnote mari dosită în saltea, am înțeles. Ei nu bagă bani în cripto, dar se vede că nici nu înțeleg că statul habar nu are cine deține criptomonede, cu ce preț le-a cumpărat,când le vinde și cu ce câștig sau pierdere. Este de-a dreptul aberant să vrei să impozitezi ceva ce nu controlezi. La fel erau unii care spuneau să se ia impozit pe câștigul de la păcănele, fără să știe că nimeni nu poate controla un gamer dacă este în câștig sau pierdere într-o zi sau lună.
Deci limitați indemnizațiile din consilii de administrație, din consilii locale, municipale, județene, din ATOPU-uri, din AGA. Fixați salarii maximale pentru cei din Companiile Naționale, Institutele de cercetare, Oficii și Regii Autonome și mai lăsați naiba cumpărăturile de armament second hand la prețuri exagerate de la francezi, americani, nemți, israelieni și marțieni.
Conform datelor de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, sistemul național de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) cuprinde:263 de organizații CDI publice, 46 institute naționale de cercetare-dezvoltare,65 instituții de cercetare și centre ale Academiei Române.
Rețeaua Națională pentru Inovare și Transfer Tehnologic (ReNITT) include 50 de organizații specifice, cum ar fi centre de transfer tehnologic, centre de informații tehnologice, incubatoare de tehnologie și afaceri, precum și 4 parcuri de știință și tehnologie. Mai avem 215 regii autonome (RA), peste 250 de agenții guvernamentale, mai multe oficii naționale, cum ar fi: Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Oficiul Român pentru Adopții.
Toate aceste instituții au fost create pentru a da locuri de muncă activelor de partid, amantelor, copiilor, rudelor. Este o masă imensă de oameni care toacă zilnic banul public, care risipesc banii nu doar pentru salarii dar ocupă spații ce ar putea fi vândute sau închiriate de stat. Aici trebuie să facă reformă Ilie Bolojan, nu să limiteze accesul trântorilor de lux la un singur borcan cu miere din consiliu de administrație.
Iar primii care ar trebui să pună presiune pe guvernanți să facă ceea ce este normal sunt cei ce l-au votat pe Mucea și acum se plâng că li s-a tăiat îndemnizația de hrană și sporul de antenă! Iar antreprenorii ar trebui să pregătească un boicot general fiscal în cazul în care acest Guvern nu face ce trebuie pentru că în România nu se poate construi pe termen lung. Nu pentru că nu avem idei, ci pentru că nu există componenta denumită predictibilitate. Azi ai taxe de 5%, anul viitor devin 8%, apoi 10%, iar peste câțiva ani 16%. TVA-ul se modifică. Impozitul pe profit se modifică. Impozitul pe dividende se modifică. Comisioanele bancare cresc fără explicație. Dobânzile la credite sar în aer. Codul fiscal se schimbă de mai multe ori într-un an. Legile se rescriu în timpul jocului, fără consultări, fără logică.
Doar armata imensă de trântori continuă să se îndoape cu miere fără să aducă un leu contribuție acestui stat!
Traian GUMINSKI