Locotenent-colonelul Iulian I. TRUŞCĂ, comandantul Centrului Militar Judeţean Vâlcea şi al Garnizoanei Râmnicu Vâlcea: “A fi militar este un modus vivendi, o carieră, şi nu mă văd făcând altceva!”
Locotenent-colonelul Iulian I. TRUŞCĂ are 44 de ani şi este unul dintre ofiţerii de carieră ai Armatei Române despre care se vor scrie pagini la Vâlcea. Tânăr ambiţios, care şi-a pus cariera pe aceeaşi linie a importanţei cu dragostea pentru cei doi copii, a devenit comandantul Centrului Militar Judeţean Vâlcea de la 1 decembrie 2016, iar de la 15 august 2017 îndeplineşte şi funcţia de comandant al Garnizoanei Râmnicu Vâlcea.
Având o frumoasă poveste a vieţii, cel care i-a insuflat dragostea pentru armată a fost bunicul său, care îi povestea întâmplări din cel de-al doilea război mondial, în care a luptat. De la poveşti însă, la meseria pe care o iubeşte şi căreia i se dedică, au fost greutăţi, multă muncă dar și satisfacții. Într-un interviu pe care ni l-a acordat, ofiţerul de carieră ne-a destăinuit drumul pe care a trebuit să îl parcurgă ca să ajungă sus.
“M-am născut în comuna Fârtăţeşti şi am avut o copilărie fericită la ţară, în satul Dozești. Făceam tot felul de prostii, ca în poveștile lui Ion Creangă. Am doi băieţi care mă moştenesc şi chiar mă depășesc. Mama mea care acum locuieşte la mine îmi spune mereu: „Ai uitat că aşa ai fost şi tu!”.
Bunicul meu patern, Truşcă Vasile, a luptat în război, a fost sergent major, şi de la el am luat această pasiune pentru uniformă şi armată. Lui i-ar fi plăcut să merg la liceul militar, dar am făcut liceul Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Mă fascina când îmi povestea mult despre întâmplările prin care a trecut în acea perioadă, îmi arăta medaliile. Locuia în aceeaşi curte cu un frate de-al lui care făcuse şi el războiul şi asistam, copil fiind, la discuţiile lor despre întâmplările de pe front, cum interacţionau cu populaţia locală, pe unde au fost prin Rusia, cum luptau, despre arme. Toate aceste povești m-au fascinat. Bunicul meu a fost împuşcat în picior şi avea un glonţ care nu i-a fost scos şi puneam mâna mereu să îl simt. A murit când eram în clasa a VIII-a. Sunt convins că ar fi fost mândru dacă mai trăia, de realizările mele profesionale și de cariera mea militară”, îşi începe povestea locotenent-colonelul TRUŞCĂ.
În funcţia de comandant de poligon la Sibiu m-am desăvârșit în meseria mea”
„Neavând pe nimeni în armată care să mă îndrume, iniţial am vrut să mă fac pilot de avioane. Am fost la vizita medicală, am luat-o pentru aviaţie, în schimb m-am răzgândit, nu am vrut să mai plec din oraș şi am venit aici să îmi retrag dosarul. Centrul Militar Judeţean era în actuala locație şi era un subofiţer Dinu, tot din Fârtăţeşti care nu m-a lăsat să plec, mi-a zis că îmi mută dosarul la Vâlcea la geniu. Mi-a explicat că arma geniu se ocupă cu bombe şi explozivi. Am fost de acord. În anul 1992 am dat examen, concurenţa era foarte mare atunci, după revoluţie. Era atunci Institutul Militar de Geniu, Construcții și Căi Ferate, Facultatea de Geniu. Sunt ofiţer licenţiat în maşini şi utilaje de construcţii, am avut lucrare de licenţă proiectarea unei instalaţii de furaj pentru asigurarea cu apă a trupelor . Am terminat în 1996 Institutul Militar, iar prima repartiţie a fost comandant de pluton la compania de geniu a Brigăzii de Tancuri de la Turda. Trei ani și jumătate am lucrat acolo, până în anul 2000. În ianuarie 2000 am reuşit să mă mut la Râmnicu Vâlcea, atunci se schimba foarte greu garnizoana. Era armată mare, mulţi oameni, eram tânăr, era greu, dar am reuşit să mă mut la Regimentul de Geniu din Râmnicu Vâlcea. Într-un an de zile acesta s-a desfiinţat şi s-a transformat în Baza de Instrucţie pentru Geniu, continuându-mi activitatea acolo, pe funcţii de comandant de pluton și comandant de companie. La 1 iulie 2004 m-am mutat la Sibiu pentru că aici, la Râmnicu Vâlcea, baza de instrucţie urma să se desfiinţeze. Simţeam că mă plafonez aici, trebuia să fiu avansat căpitan și nu mă mai regăseam în aceea unitate, deşi aici aveam casă. Am plecat pentru carieră la Sibiu unde am lucrat 12 ani jumătate din iulie 2004 până în 1 decembrie 2016 când am revenit la Vâlcea.
La Sibiu am îndeplinit funcţii numai în comandamentul Școlii de Aplicație pentru Unități de Sprijin Luptă, până în 2010 pe funcţii de execuţie şi de conducere, doar la nivel de birou, iar din 2010 până în 2016 am fost comandantul poligonului de garnizoană. Funcția de comandant de poligon a fost plină de provocări, am venit în contact cu foarte multă lume și mi-am desăvârşit studiile și pregătirea pentru că acolo m-am putut ocupa şi de pregătirea mea. În 2011 am fost admis la Universitatea Naţională de Apărare la masterul de Conducere Interarme Forţe Terestre, iar acest lucru îl consider cea mai mare realizare a mea pe linie de studii militare. Consider că mutarea mea la Sibiu a fost cea mai inspirată decizie pe care am luat-o în cariera mea. În funcţia de comandant de poligon m-am desăvârșit în meseria mea şi am ajuns ceea ce sunt, m-am perfecționat în arma geniu și în specialitatea militară EOD”, spune locotenent-colonelul Iulian I. TRUŞCĂ.
Funcţia de comandant al Centrului Militar Judeţean Vâlcea, cea mai mare realizare a locotenent-colonelului TRUŞCĂ
În luna noiembrie anul trecut ofiţerul a participat la un concurs, iar la 1 decembrie 2016 a fost numit comandantul Centrului Militar Judeţean Vâlcea. „Aceasta este cea mai mare realizare a mea, de altfel, pe linie profesională. În urma reorganizărilor permanente din armată, vine și această funcţie de comandant al Garnizoanei Râmnicu Vâlcea. Este o funcţie onorifică, nerenumerată, cu o sarcină în plus, dar normală. Această funcţie mă ajută în interacţiunea cu celelalte instituţii şi presupune conducerea activităţilor militare din municipiu şi localităţile învecinate”, ne mai spune comandantul Centrului Militar Județean şi al Garnizoanei Râmnicu Vâlcea.
Centrul Militar Judeţean Vâlcea are atribuţii pe linia recrutării personalului militar, elevilor şi studenţilor instituţiilor militare de învăţământ. De asemenea are atribuţii pe linia mobilizării judeţului şi interacţionează cu instituţiile civile de pe teritoriul județului, deci este interfața instituţională între M.Ap.N. şi celelalte instituții locale și județene. De asemenea, tot ce ține de relația între M.Ap.N. și cadrele militare în rezervă și retragere este gestionată tot prin intermediul Centrului Militar Județean.
“Noi la Vâlcea avem rezultate foarte bune în recrutarea tinerilor. Cei care au intrat pe primul loc la liceele militare de la Craiova şi Alba Iulia sunt vâlceni. De asemenea, avem rezultate bune pe recrutarea militarilor pe bază de contract. Deşi nu sunt locuri la Vâlcea, avem foarte mulţi recrutaţi pentru celelalte unităţi din ţară. A fi militar este un modus vivendi, o carieră şi nu mă văd făcând altă meserie. Este un mod de viaţă în care principiile de viaţă sunt sănătoase, sunt pe primul loc şi nimic nu le poate zdruncina. Să vă mai spun ce vor să devină băieţii mei care au 7, şi respectiv 8 ani? Unul pilot de avioane militare, celălalt pilot de elicoptere militare…”, conchide locotenent-colonelul Iulian I. TRUŞCĂ care este şi liderul unităţii de cercetaşi Roza Vânturilor de la Centrul Local Radu de la Afumaţi – Organizaţia Naţională Cercetaşii României.
Letiţia Lazăr