Lista candidaţilor pe care îi susţinem în campania electorală
Sâmbătă, 7 mai, la ora 12.00, vom face public pe site-ul www.evenimentvalcean.ro lista candidaţilor vâlceni pe care îi susţinem în campania electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în 5 iunie.
Precizăm că datorită unor prevederi legislative extrem de proaste, votate de parlamentari care nu s-au gândit nicio secundă la realităţile din teren, vom fi nevoiţi (ca şi alte redacţii) să facem campanie, atât în ediţii tipărite, cât şi pe ediţiile online, unor candidaţi pentru care partidele politice nu au putut încheia contracte cu firma editoare a acestui ziar.
Nu au putut, nu pentru că suntem prea mulţi editori pe piaţa locală sau că ar fi fost vorba de prea mulţi bani, ci datorită faptului că din suma prevăzută de lege (6200 lei pentru un candidat de comună şi lista sa de consilieri de exemplu) pe care o poate deconta un candidat în urma obţinerii unui procent minim în alegeri un mare procent trebuie alocat unor sondaje de opinie şi alt procent afişelor şi pliantelor electorale. Din ce mai rămâne, bineînţeles că nu se pot încheia contracte decât cu 2 maxim 3 publicaţii, iar judeţul nostru are 3 televiziuni, 3 posturi de radio şi 17 ziare.
Organizaţiile judeţene ale partidelor trebuie să respecte aceste prevederi ca să spere ulterior în recuperarea banilor (donaţi de candidaţi) de la stat, deşi este evident că realizarea de sondaje electorale în plină campanie electorală în 90 de localităţi din Vâlcea de către atâtea partide politice este o operaţiune făcută în grabă ca să nu spunem că de multe ori fictiv. Deoarece, nici nu sunt societăţi specializate în sondaje publice care să poată acoperi profesionist realizarea de sondaje în mii de localităţi din România şi pentru atâţia clienţi. Asta, ca să nu mai spunem, că niciunui candidat de la nici un partid nu îi foloseşte în mediul rural un sondaj de opinie chiar foarte bine realizat. Iar despre afişe ce să mai spunem, locurile legale de afişaj sunt aşa de puţine încât nici nu este nevoie de mai mult de o sută de afişe într-o comună. Şi orice elector ar fi preferat să primească un ziar în care poate citi mai multe informaţii decât un pliant care va ajunge de multe ori, necitit, la coşul de gunoi, aşa cum au ajuns recent miile de felicitări puse în cutiile poştale de candidaţii pentru Primăria Râmnicu Vâlcea.
Pentru a ne informa corect cititorii şi pentru a ajuta comunităţi locale să meargă la vot în cunoştinţă de cauză, am decis să susţinem public mai mulţi candidaţi, chiar neremuneraţi pentru munca noastră şi să aducem la cunoştiinţa publicului informaţii electorale din cât mai multe localităţi din judeţul nostru. Din toate nu vom putea pentru că nu se poate ca în 30 de zile să relatezi despre situaţia electorală din 90 de localităţi în care media candidaţilor în fiecare este mai mare de 3.
Poate în toamnă un alt Parlament va modifica această lege a finanţării partidelor pentru alegerile locale deoarece are foarte multe imperfecţiuni, duce la cheltuirea unor sume imense de la Bugetul de stat şi nu oferă condiţii optime unor campanii electorale decente şi eficiente.
Folosirea în campanii electorale de mici obiecte promoţionale (pungi, calendare, brelocuri, pixuri, brichete), nu ar însemna în nici un caz mituirea electoratului, ci o publicitate mai eficientă a candidaţilor. De asemenea numărul de ziare, tipărituri, emisiuni, nu ar trebui limitat de nicio lege. Cel mai corect ar fi ca o sumă fixă, modestă, să fie acordată fiecărui candidat. Să spunem 500 de lei pentru pliante şi 500 de lei pentru presă de candidat, urmând ca aceste cheltuieli să fie decontate pe bază de documente simplificate nu prin zeci de pagini de contracte cum este acum. Este de-a dreptul stupid să complectezi atâtea formulare pentru nişte sume ridicol de mici de parcă ai participa la o licitaţie în valoare de milioane de euro. Cum este nu numai stupid, dar şi criminal, să subvenţionezi cu atât de mulţi bani realizarea unor sondaje de opinie în mii de localităţi de către atât de mulţi candidaţi sondaje de care nimeni nu are nevoie şi pe care cine le-ar considera necesare ar putea să le achite din fondurile partidului sau din bani proprii, nu din banul public.