LICEUL TEHNOLOGIC “GENERAL MAGHERU”, PARTENER ÎN PROIECTUL European Youth Humanitarian OpenStreetMap DIN CADRUL Programului ERASMUS+
România, reprezentată de Liceul Tehnologic General Magheru Râmnicu Vâlcea, participă la parteneriatul de schimb interșcolar în cadrul Programului ERASMUS+, acțiunea KA2 cu titlul European Youth Humanitarian OSM. Proiectul se derulează în perioada 2018-2021, în parteneriat cu școli din Germania (Saarburg), Irlanda(Dublin), Spania(A Guarda) și Portugalia (Angra do Heroismo).
Proiectul are ca scop cartografierea umanitară, actualizarea în timp real a hărților digitale în situații de urgență (cutremur, uragan, taifun, epidemie, inundații etc.), furnizând date echipelor de intervenție(Crucea Roșie, Medecins sans frontières). Utilizarea instrumentele de tip Web 2.0 și GIS permit elevilor dezvoltarea competențelor STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în situații reale și în contextul unei dimensiuni umanitare.
Obiectivul principal al proiectului constă în familiarizarea elevilor implicați în activitățile proiectului cu modul de lucru în OSM-Wiki, cât și în OpenStreetMap.
Prima mobilitate a avut loc în orașul Saarburg, Germania, la care au participat profesori din țările implicate. Astfel, în perioada 22 – 26 octombrie 2018, profesorii Elizabete Oliveira și Nuno Azevedo (PORTUGALIA) s-au întâlnit cu profesorii Manfred Reiter, Uwe Engstler, Ralf Georgi și Nadine Schreiner (GERMANIA), cu profesorii Carlos Alonso și Susana Salvador (SPANIA), cu profesorii Mădălina Ionescu și Ramona Chiru (ROMÂNIA) și cu profesorii Adrian O’Connor și Niall Fitzgerald (IRLANDA) și au fost instruiți, au obținut informații, au dezbătut și au căutat soluții pentru problemele evidențiate.
În perioada 24 – 29 martie 2019 a avut loc a doua mobilitate în Irlanda – Portmarnock, unde la Școala Comunitară Portmarnock s-au pregătit elevii și profesorii timp de o săptămână, prin lucru intens. Elevii de la Portmarnock Community School au raportat activitățile de cartografiere din Lesoto, Africa de Sud. Datele au fost înregistrate pe site-ul Mapilar. Mapillary este un serviciu care permite capturarea în mod continuu de imagini georeferențiate cu smartphone-ul și aplicația. Imaginile pot fi văzute ca un film. În plus, înregistrările pot fi folosite pentru a prelucra informațiile pe care le conțin (semafoare, semnale etc.) în JOSM și astfel le pun la dispoziția bazei de date OSM.
A treia mobilitate a avut loc în Angra do Heroísmo, Insula Terceira – Azore, în perioada 25 și 29 iunie 2019.
Recepția și întâmpinarea participanților a avut loc la Mănăstirea S. Francisco, actualul Muzeu al Angra do Heroísmo, o clădire care a găzduit Liceu Nacional de Angra do Heroísmo din 1844 până în 1969. În timpul recepției a avut loc o prezentare PowerPoint despre școala gazdă.
A urmat o vizită la Museu de Angra do Heroísmo, ghidată de prof. Ana Lúcia Almeida, în timpul căreia participanții au putut vizita Igreja de Nossa Senhora da Guia do Convento de S. Francisco de Angra și expoziția care spune povestea descoperirii și așezarea insulelor spre Azorele contemporan.
Pe 25 iunie, la ora 15:00, grupul de profesori și elevi a fost primit în sala de protocol a Primăriei Angra do Heroísmo. Președintele, prof. Dr. Álamo Meneses, a salutat toți participanții și a oferit o prelegere excelentă despre originea geomorfologică a Insulelor Azore, dar și multe informații despre istoria orașului Angra do Heroísmo.
Elevii au fost invitați de Serviciul Regional de Protecție Civilă și Pompieri din Azore (SRPCBA), cu sediul în Angra do Heroísmo, să învețe cum să lucreze în situații de dezastru (de exemplu, după cutremure sau erupții vulcanice).
După prezentarea și discuțiile participanților cu reprezentanții SRPCBA, s-au prezentat informațiile despre hidranții de incendiu și punctele de întâlnire în situații de dezastru. De acolo, grupul de lucru a decis să creeze o sarcină de verificare a hidranților de incendiu existenți în orașul Angra do Heroísmo, în OpenstreetMap și, dacă era necesar, maparea, completarea și documentarea datelor.
S-a constatat că pe harta OpenStreetMap erau incluse doar trei hidranți din Angra do Heroísmo. Cu ajutorul site-ului web “Documente de câmp”(http://fieldpapers.org/) Angra do Heroísmo a fost împărțit într-un total de 12 domenii. În fiecare zonă, echipele multinaționale de elevi și profesori au folosit OSMTracker (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSMTracker_(Android)) și Go Map! aplicații (https: //wiki.openstreetmap.org/wiki/Go_Map !!!) pentru a cartografia locațiile hidranților de incendiu.
După ce locațiile au fost colectate cu OSMTracker, datele au fost importate în JOSM (https://josm.openstreetmap.de/). Odată ce toate datele au fost introduse și după consultări suplimentare în Overpass Turbo (http://overpass-turbo.eu), noua hartă OSM a fost realizată de grupul de lucru.
Tot în această mobilitate, elevii au aflat informații interesante despre maparea cu ajutorul dronelor. Profesorul Eduardo Dias, de la Universitatea Azore, a susținut o prelegere despre cartografierea cu drone. A prezentat trei drone diferite, proprietățile și aplicațiile lor.
În prezentarea sa, el a descris cum se documentează evenimente precum cutremure sau erupții vulcanice. După prelegere, două drone au fost folosite pentru a face fotografii în nordul insulei Terceira, obținându-se imagini live ale zonei.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/EuYoutH_OSM/R%C3%A2mnicu_V%C3%A2lcea
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/EuYoutH_OSM
https://www.generalmagheru.ro/activitati_erasmus.html
Elevii și profesorii Liceului Tehnologic “General Magheru” au fost încântați de activitățile proiectului, de lucrurile noi învățate și exersate, de scopul umanitar al proiectului, așteptând cu nerăbdare să fie gazdele viitoarei mobilități.