Lansare de carte! Două volume de proză sub semnătura scriitoarei Ioana Heidel
Societatea Culturală Anton Pann, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea, Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul şi Editura Ecou Transilvan -Cluj, va organiza joi, 8 iunie 2017, la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, lansarea a două volume de proză ale cunoscutei scriitoare Ioana Heidel.
Ioana Heidel, împinsă de destin, a luat calea necunoscutului Europei de vest, în urmă cu câteva decenii. Meandrele vieţii, au condus-o în Germania, după o luptă aprigă cu destinul care voise să îi răpească fiul. A luptat cu viața şi a unduit odată cu valurile ei; a luptat cu mentalităţi diferite, cu societăţi diferite, adaptându-se, însă niciodată uitând Goicea, locul însorit şi plin de bogăţiile amintirilor copilăriei, Goicea cu soarele roşu-aprins pierzându se la orizont. Este una dintre româncele care au făcut cinste ţării, prin capacitatea sa de ascensiune, educându-se şi reeducându-se continuu, aşa cum îi cerea noua viaţă.
În Germania se recalifică mai întâi în informatică, domeniul IT. Apogeul profesional îl atinge prin absolvirea cu succes a 12 examene în California, răsplata însemnând trei „Certificate of excellence“ semnate de Bill Gates (Microsooft certified Professional, Microsoft certified Systems Administrator, Microsoft certified Systems Engineer).Paralel cu această profesie, predă și cursuri de informatică bazate pe concepte proprii.
La vârsta de 51 de ani s-a înscris pentru 3 ani la medicină. La sfârşitul anului 2006, la vârsta de 54 de ani trece cu succes examenul de stat în medicină, absolvind astfel cursurile uneia dintre cele mai renumite universităţi din Germania – Julius-Maximilians Universitat Wurzburg, urmând o nouă profesie -„Medizinisch-Technische Laboratoriumassisentin“
În octombrie 2013, la Editura Sitech, Craiova se tipareste prima ediție a cărţii „Dincolo de orizont”, roman autobiografic.
În aprilie 2014, la Editura Nico, Târgu Mureș vede lumina tiparului a II-a ediție, revăzută si adăugită. În august 2016, la Editura Ecou Transilvan din Cluj, apare a III-a ediție, revăzută si adăugită. În august 2016, la Editura Ecou Transilvan din Cluj, vede lumina tiparului romanul intitulat „Mi-a plăcut culoarea-Pe urmele unei românce din Gabon, Africa”.
În mai 2017, la Editura Ecou Transilvan din Cluj, apare prima ediție a traducerii in limba germana a cărţii „Dincolo de orizont”. Titlul cărţii este „Mein Lebensweg bis jenseits des Horizonts“.
Traducerea în limba germană a cărţii „Dincolo de orizont“ îi aparține. Traducerea a fost supusă criticii literare germane, iar rezultatul a depășit așteptările.
Despre cărțile sale, s-au scris multe recenzii și articole publicate în ziare, reviste (unele apar sub egida USR), antologii, atât în România cât și Germania.
Este una dintre româncele care au dus românismul dincolo de graniţe, având grijă să nu deranjeze principiile ţării adoptive. Aceste lucruri, întâmplări, faste sau nefaste, presărate de-a lungul vieţii sale, constituie paginile primului său roman , autobiografic ” Dincolo de orizont”. Am putea să spunem fără să greşim că viaţa Ioanei bate filmul.
Cel de-al doilea roman, “Mi-a plăcut culoarea- Pe urmele unei românce din Gabon, Africa”, ne pune în faţa unei lumi pline de culoare, pline de mister, personajul principal fiind chiar buna ei prietenă, care a ales să îşi ducă viaţa între alte paralele şi meridiane. Pentru acest lucru, Ioana a trebuit să-şi croiască drum chiar şi prin junglă, pe unde au dus-o urmele prietenei sale.
Criticul nostru de serviciu, prof. dr. Mihaela Rădulescu, ne va conduce prin culisele celor două romane ale Ioanei Heidel.
Vă aşteptăm la lansarea celor două volume!
Informaţiile ne-au fost furnizate de Violeta Scrociob, vicepreşedinte al Societăţii Culturale Anton Pann.