Județul Vâlcea va avea minim 5000 de locuri noi de muncă
Deputatul Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților va împlini în 20 septembrie 40 de ani și se află la al treilea mandat consecutiv de parlamentar. Domnia sa s-a aflat în perioada 5-7 iulie la Râmnicu Vâlcea (pentru prima dată) cu ocazia vizitei de lucru a comisiei în județul nostru, iar în dimineața zilei de 6 iulie, după o scurtă declarație dată postului radio România Actualități, a avut amabilitatea să ne răspundă mai multor întrebări.
Rep.: Ați discutat cu salariații și reprezentanții sindicatelor de la Oltchim și CET exact în ziua în care se depun ultimele oferte de privatizare a Oltchim. Cum vedeți situația din această zonă?
A.S.: Toți colegii mei din Comisia de Muncă își doresc cu adevărat să aveți mult noroc și să se facă o privatizare benefică a Oltchim, să se păstreze locurile de muncă și producția chimică să fie relansată. În ceea ce privește situația sindicatelor eu am spus de multe ori că actuala legislație trebuie modificată. Guvernările de dreapta au distrus orice putere a sindicatelor. Au dat posibilitatea ca patronatele să tot negocieze și în final să înceapă fiecare an cu contractul vechi colectiv de muncă în lipsa stabilirii unuia nou. Contractele Colective actuale sunt, în cea mai mare parte, dezavantajoase exact pentru cei care muncesc mai mult. Și e valabil în orice ramură. Situația de la dumneavoastră din județ este una mai complexă și mă bucur că am putut să vedem exact la fața locului situația.
Rep.: Credeți că Parlamentul poate schimba ceva din situația creată de actuala muncă la gri și din miile de contracte pe salariu minim. Știți că în Vâlcea cele două fenomene sunt extrem de vizibile?
A.S.: Știu exact situația din acest județ. Din păcate nu este una singulară în țară. În primul rând sunt aceste contracte pe salariu minim. Aproape toată lumea din servicii, din alimentație publică, din transport urban lucrează pe contracte minime. S-a ajuns în situația ridicolă ca între oameni cu experiență și debutanți să nu mai fie nicio diferență slarială, cel puțin pe contractele de muncă. Profesioniști din aceste domenii cu 10-15 ani vechime au aceeași încadrare ca și cei cu un singur an. Apoi există această muncă la gri să spunem. Cu multe contracte pe perioade de 2 ore pe zi sau de 4 ore pe zi sau cu program de lucru real de 10 ore pe zi timp de 6 zile, uneori 7 zile pe săptămână și cu încadrare pe salariu minim pe documente. Probabil unii salariați se bucură că mai primesc niște bani în plus de la patroni, le negru față de salariu real. Sau pur și simplu nu au ce să facă și nu realizează că vor fi afectați mai târziu, la pensionare.
Rep.: Și ce se poate face?
A.S.: Cred că putem modifica legsilația. Una din propunerile mele și a altor colegi ar fi ca primul contract de muncă al cuiva să fie pe minim 8 ore. Ulterior pot să aibă oamenii și alte contracte, dar dacă ai un singur contract acesta trebuie făcut pe 8 ore. Apoi trebuie creat un sistem de verificări drastic. Este clar că o societate care are 4-10 salariați și toți au contracte de 2 sau patru ore pe zi și acelea pe salariu minim ascunde ceva. De ce ai angaja oameni pe program parțial de lucru și le-ai da la toți salariu minim, în loc să angajezi mai puțini pe un program complet?
Rep.: Sunteți deputat de Vaslui și ne-ați mărturisit că vă aflați pentru prima dată în Vâlcea. Cum vedeți județul nostru? Ce șanse de dezvoltare credeți că are Vâlcea?
A.S.: Da, sunt pentru prima dată mai mult aici. Am mai trecut prin județ în drum spre alte zone. Dar m-am documentat și am în comisie doi colegi, deputați de Vâlcea, care mi-au spus mereu că județul este frumos. Acum chiar cred că este poate cel mai frumos din țară. Am vizitat câteva obiective turistice, stațiuni. Cunosc potențialul turistic, agricol, vitiocol al județului și cred fără exagerare că dezvoltând turismul, serviciile, infrastructura din stațiuni, zona viticolă și salvând platforma industrială, ar trebui să scăpați de șomaj. Vâlcea cred că poate oferi în primă fază minim 5 mii de locuri de muncă doar în zona de turism, dacă se fac investiții.
Rep.: Ce impresie aveți despre administrațiile din Vâlcea?
A.S.: Mă refer prima dată la echipa parlamentară care vă reprezintă județul. Este aproape în întregime una noua, adică senatorii și deputații se află la primul lor mandat. E un lucru bun pentru că sunt dornici toți de afirmare, au proiecte importante, vor să arate electoratului că au fost aleși pe merit și că pot face ceva. Și deja s-a și văzut acest lucru în cazul județului Vâlcea care a avut de câștigat pe plan legislativ. Apoi știu că aveți primari cu multă experiență, am aflat de unele din proiectele lor. Municipul Râmnicu Vâlcea, dar și Drăgășaniul se află în plină construcție, cu investiții importante și moderne în infrastructură. Construcția noii autostrăzi Pitești- Sibiu va avantaja economic multe administrații din Vâlcea. Iar conducerea Consiliului Județean este pe mâini foarte bune. Îl cunosc bine pe președintele Constantin Rădulescu, am fost colegi în Camera Deputaților, mi-a mărturisit multe din obiectivele sale din viziunea sa de dezvoltare a județului, este un om tânăr ambițios dedicat administrației locale de dragul căreia a renunțat la postul de deputat. Atunci, anul trecut, am spus că pierdem un coleg bun în Parlament, dar că PSD câștigă un președinte și mai bun și mai necesar pentru un județ care are nevoie de reconstrucție, modernizare și investiții. Personal cred că mergeți pe un drum bun și că vâlcenii au șanse mari.
Interviu realizat de Traian Guminski
Râmnicu Vâlcea 6 iulie 2017