INEDIT! VIDEO/FOTO Căsătorii în stil tradițional la Muzeul Satului Vâlcean
În toamna acestui an, Muzeul Satului Vâlcean își va mai adăuga un exponat important. Deja este în construcție copia unei foste primării comunale unde se vor putea oficia cununii în stil tradițional.
Fosta primărie a Comunei Genuneni a fost monument istoric, ridicată la începutul secolului XX, iar mutarea ei s-a încercat la Muzeul Satului încă din anii ’80. După Revoluție s-a luat decizia reconstituirii sale, dar lucrările au demarat abia acum. Din toamnă, Muzeul Satului Vâlcean va putea găzdui cununii religioase și civile în stil tradițional, în urma unui parteneriat cu Primăria Bujoreni, localitatea pe raza căreia se află amplasat.
“Este o reconstituire a unui centru administrativ care a fost centrul civic al fostei Comune Genuneni. Este un monument istoric, construit undeva la începutul Secolului XX. S-a încercat mutarea ei la Muzeul Satului Vâlcean încă din anii 80, încercarea a eșuat. În anii ’90 s-a luat decizia reconstruirii ei, dar nici această decizie nu a fost pusă în aplicare. În 2002 a fost ultima încercare, și ea eșuată. Acum în toamnă vom termina construcția și o să fie deschisă pentru public. Împreună cu Primăria din Bujoreni avem un proiect conform căruia căsătoriile civile să se organizeze aici. O să vină și primarul, și toată lumea o să fie îmbrăcată în straie populare. Avem reprezentate în muzeu și un centru civic, o școală de la începutul secolului XX și trei biserici care se folosesc deja pentru hramuri și parastase. Eu cred că ideea o să prindă, am avut multe cereri în acest sens”, ne-a declarat Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Județean Vâlcea.
“Această clădire o să conțină trei încăperi, camera primarului, o încăpere pentru arhivă și biroul polițistului. Este reconstruită la noi în muzeu pentru că pe raza Județului Vâlcea nu s-a mai găsit o primărie care să fie nemodernizată, fără schimbări de structură. Am construit cu resurse proprii. Aici s-au mai oficiat cununii civile și s-a discutat deja cu Primăria Bujoreni, și o să vină și primarul. Este un lucru inedit, poate chiar la nivel național”, completează Alexandru Zamfir, muzeograf.
Muzeul satului vâlcean este un complex în aer liber care conține nu mai puțin de 86 de clădiri din secolele 16-19. În plan mai sunt aducerea unei gări de mocăniță, ridicată la începutul secolului al XX-lea, și construirea unui amfiteatru unde să se poată organiza spectacole în aer liber.
Gabi Cîrjaliu