Importanţa organizării serbărilor publice în mediul rural vâlcean
Două sunt motivaţiile unor politicieni sau cetăţeni ai oraşelor când critică organizarea, de către edilii din mediul rural, a unor acţiuni denumite mai ales “Ziua comunei X”, dar şi “Fiii satului” sau “Ziua recoltei, etc.
Cei ce nu sunt de acord cu asemenea acţiuni, sponsorizate mai ales din bugete locale, dar adeseori şi de către societăţi comerciale, spun că primarii le folosesc pentru a face campanie electorală mascată şi că prin ele se cheltuiesc prea mulţi bani publici, iar bugetele unor localităţii sunt şi aşa insuficiente pentru investiţii.
Primarii nu-şi pot face campanie electorală. În primul rând la asemenea manifestări participă şi pot participa toţi membrii consiliilor locale, liderii organizaţiilor locale, parlamentarii din judeţ, indiferent de culoarea politică, liderii judeţeni ai partidelor politice, care au ocazia să vorbească localnicilor şi să transmită orice mesaj sau să socializeze cu ei. Deci oricine poate vorbi cu cei ai locului şi rareori au fost discuţii politice pe scenele unor astfel de manifestaţii, presa locală fiind mereu reprezentată.
Apoi, trebuie să înţelegeţi că populaţia din mediul rural nu poate veni în oraş la Filarmonică sau la cele două Teatre, sau în locurile în care au loc spectacole. În comune nu mai există cinematografe săteşti şi nicio firmă privată ce organizează evenimente nu aduce un spectacol la căminele culturale, (unele foarte moderne acum şi dotate pe bani europeni) pentru că nu rentează. Pensionarii din mediul rural, dar nu numai ei, nu au bani pentru bilete, nu au acces la un concert live de niciun fel de muzică. Şi au şi ei dorinţa de a se bucura. Mai auu ocazia să socializeze, primesc vizite ale unor localnici din comune limitrofe sau a copiilor şi nepoţilor de la oraş, ascultă live cântăreţi pe care nu i-au văzut decât la televizor, “joacă” păstrându-şi portul şi dansul popular, socializează, cei mici se întrec în competiţii sportive, cuplurile longevive sunt respectate şi recompensate de primării, tinerii care au luat note mari la examene primesc burse sau cadouri, diplome, primesc diplome şi flori si cei cu mulţi ani de căsnicie sau cu o vârstă foarte înaintată, se organizează competiţii sportive pentru tineri. Lumea asta plătitoare de taxe şi impozite, oamenii ăştia care au muncit o viaţă, uneori în condiţii grele, au dreptul la o serbare publică. La urma urmei, chiar dacă costă, bugetul e făcut şi din munca lor şi unii primarii reuşesc să facă minuni şi să organizeze ziua localităţii cu preţuri foarte mici. Poate dacă toţi cei prezenţi ar plăti bilet, acesta ar costa 3-5 lei de persoană, dar nu poate nimeni organiza aşa ceva, decât o administraţie locală, deşi oamenii ar fi dispuşi să plătească şi direct pentru a se bucura o zi pe an.
Organizarea manifestărilor de acest tip este importantă şi pentru că sunt evocate adesea originile localnicilor şi istoria fiecărei aşezări, vorbesc oameni pregătiţi, istorici sau scriitori vâlceni care cunosc istoria fiecărei comune iar cei tineri reţin, află, ştiu şi transmit generaţiilor următoare şi istoria şi portul şi tradiţiile şi cântecele şi jocul specific.
Fiecare comună din România are nevoie de un astfel de moment pe an şi nu ar fi rău să existe o lege prin care Guvernul să aloce o sumă anual comunelor pentru organizare şi promovare.
Alături de colegii din presa vâlceană vom sancţiona mediatic, indiferent de localitate, orice edil sau politician ce va încerca să transforme o sărbătoare locală în prilej de campanie electorală. Am mai făcut acest lucru şi-l vom face. Dar serbările trebuie să continue pentru că, fiecare vâlcean are dreptul la ele.
Traian GUMINSKi