Hram la Mănăstirea de la Troianu
Peste 700 de suflete au participat ieri la praznicul creștin „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul”, la Sfinta Mănăstiri de la Troianu, care și-a sărbătorit hramul.
Troianu este numele dealului şi al schitului de la Râureni, unde arhimandritul Hrisant Penetis a ctitorit o micuță biserică cu hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” şi casa stăreţiei.
“În urmă cu 173 de ani, la marginea de sud a orașului, în ziua praznicului Bunei Vestiri (25 martie 1843), stareţul de la Hurezi, îşi sfinţea ctitoria sa monahală, la. În secolul al XIX-lea schitul, care servea ca metoh al mănăstirii Hurezi, ajunsese la o viaţă monahală prosperă, încât era considerat printre aşezămintele mari ale judeţului. Ctitoria stareţului Hrisant Penetis este o biserică simplă, în formă de corabie, de mici dimensiuni, fără abside laterale şi fără turle, cu naos şi altar şi pridvor închis mai târziu. Generalul Gheorghe Magheru şi-a stabilit aici, începând cu 2 august 1848, tabăra militară dizolvată la 28 septembrie, în urma intervenţiei armatei turceşti în Ţara Românească. Din anul 1973, monumentul istoric a fost transferat în administrarea Muzeului Judeţean Vâlcea care a amenajat aici Complexul muzeal „General Gheorghe Magheru”. După evenimentele din 1989, biserica și conacul au fost lăsate în părăsire. Schitul Troianu a fost readus la lumină graţie episcopului Gherasim al Râmnicului şi a neobositului arhimandrit Sava Pleşa, împreună cu mica obşte de călugări care vieţuiesc aici. Au fost refăcute clopotniţa, dar şi conacul din curtea schitului. În ziua hramului dedicat Sf. Ioan Botezătorul, pe data de 29 august 2008, la Schitul Troianu s-a sfinţit piatra de temelie a unei noi biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii” şi s-a terminat de zidit in anul 2011”, ne-a spus prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.
Pictura noului lăcaş a fost finalizată în acest an, gata să primească târnosirea care se va face în ziua de 28 septembrie, în prezența a trei patriarhi – României, Georgiei și Antiohiei -, a înalților ierarhi din Sinod, a multor preoți, monahi și monahii. Așezământul monastic va primi un nume nou: Sfânta Mănăstire Antim, ca și ctitoria ierarhului martir Antim Ivireanul din București, la 300 de ani de la martiriul celui care a fost episcop de Râmnic și este protector al orașului Râmnicu Vâlcea.
Letiţia Lazăr