Guvernul ar trebui amendat pentru prostie în formă continuată
CCR a declarat drept neconstituţionale amenzile date în perioada stării de urgenţă şi tot neconstituţională a fost declarată şi legea prin care urmau să fie eliminate pensiile speciale.
Imediat, ca de obicei, milioane de români de la cei mai nepricepuţi în procese legislative până la politicieni hârşiţi, având în spate mai multe mandate de aleşi locali sau parlamentari, s-au repezit să critice sau să laude una sau ambele decizii ale CCR.
Deciziile CCR trebuie privite însă, obiectiv, în litera şi spiritul legii.
Nu amenziile erau nejustificate, ci cuantumul lor. În ţările nordice pentru aceeaşi contravenţie doi cetăţeni pot plăti amenzi diferite în funcţie de veniturile lor. Cu o sumă este amendat pentru o contravenţie rutieră un cetăţean cu 4 mii de euro venit lunar şi cu altă sumă unul care câştigă 40 de mii.
Nimic nu justifica cuantumul acestor sancţiuni pecuniare. Nu valoarea amenzii ferea populaţia de îmbolnăvire şi restricţiona răspândirea virusului. Statul ar fi trebui să apeleze de urgenţă la Parlament pentru un set de legi sau o lege care să sancţioneze dur, eventual cu privarea de libertate pentru 15 sau 30 de zile, pe acei turbulenţi ce sfidau liniştea şi ordinea publică. Oricum era evident că pleava societăţii nu va plăti niciodată o amendă şi nici nu ai ce să faci ca stat pentru recuperarea acestor sume. În timp ce amenzile normale, cele nemărite până la valori imposibile pentru unii cetăţeni, puteau fi aplicate dar concomitent cu o amplă acţiune a poliţiei şi jandarmeriei de prevenţie şi supraveghere a cetăţenilor. Guvernul actual nu a făcut decât să pună presiune pe poliţişti şi să terorizeze populaţia ce a ajuns să îi urască pe cei de la care ar fi trebuit să aştepte siguranţă, sprijin, pază şi protecţie.
Cât despre pensiile speciale s-a întâmplat ceea ce noi şi mulţi alţi jurnalişti am prezis în mod repetat. Nu ai cum să te aştepţi la cineva să fie de acord cu micşorarea venitului său. Atâta vreme cât orice judecător din orice instanţă ar fi afectat, în propriul interes de o decizie, el o va da mereu în favoarea sa. Problema pensiilor, dar şi a unor salarii cumplit de nesimţite luate de la stat sau din fel de fel de sinecuri poate fi rezolvată doar prin o impozitare progresivă. Ori sistemul de impozitare al unei ţări ţine de politicile guvernamentale şi nu poate fi contestată de CCR. Aşa cum Parlamentul a decis cândva să avem un impozit unic de 16% pe leafă poate legifera un impozit gradual pentru toate pensiile şi salariile.
Premierul Ludovic Orban cade nu în ridicol şi penibil când declară ca este în căutarea unui nou sistem de a amenda cetăţenii. El cade în poziţia de descalificare politică, profesională şi umană.
Sunt atâtea lucruri bune pe care le-ar putea face un premier responsabil pentru ţara sa, pentru cetăţenii cărora le-a jurat credinţă, protecţie şi sprijin, încât declaraţia sa prostesc de inumană i-a rănit până şi pe acei români care în întreaga viaţă nu au încălcat vreo lege sau nu au comis vreo contravenţie.
Traian GUMINSKI