Gunoiul – Principala problemă a primăriei Orlești

Orleștiul are unul dintre cei mai versați primari din Vâlcea. Constantin Cîrstina a fost ales prima dată în 1996 în postul de primar și a transformat radical în bine comuna în toate mandatele sale creând confortul necesar localnicilor și făcând an de an investiții.

Când un asemenea primar spune că-l sufocă cheltuielile legate de salubritate înseamnă că această problemă chiar este una extrem de importantă și gravă.
„Plătim lunar 35.000 de lei către firma de salubrizare. Este o sumă enormă, iar bugetul local nu mai poate suporta aceste cheltuieli. Suntem la mâna lor. Un metru cub de gunoi ne costă 2.000 de lei. Pe scurt, este dezastru” a declarat primarul. Contractul pentru ridicarea deșeurilor a fost prelungit de două ori, dar din ianuarie 2025 trebuie refăcut. Gunoiul rămâne o problemă majoră. Sperăm ca centrul de colectare de la Roești să devină funcțional cât mai curând. Altfel, vom continua să plătim sume uriașe pentru colectarea deșeurilor, ceea ce îngreunează situația extrem de mult. Este o problemă a multor primării dar edilii nu se mai plâng că nu au cui. Nu ne ascultă nimeni sau dacă ne ascultă nu au soluții.” a explicat Cîrstina.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Roești ar putea deservi 50% din județul Vâlcea. Totuși, acesta nu este încă operațional: „Nu știu de ce nu se găsește un operator mai repede. Nu înțelegem ce este așa de dificil să găsești pe cineva care să ridice gnoiul folosind un deposit autorizat. E mai greu ca în 1990?”.
La ultima rectificare bugetară, administrația locală Orlești a primit doar 10.000 de lei, mult sub necesarul de peste 20.000 de lei.
Primăria Orlești are în derulare proiecte importante finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”, POR sau AFM: rețele de apă și canalizare, asfaltarea drumurilor locale și a drumurilor agricole, modernizarea școlilor sau eficientizarea instituțiilor. Cofinanțările necesare pentru aceste proiecte reprezintă o altă povară financiară: „Pentru asfaltarea drumurilor agricole am fost nevoiți să facem un împrumut la Trezorerie,” a explicat primarul.
Primăria Orlești continuă să caute soluții pentru gestionarea deșeurilor și speră într-o rezolvare a crizei financiare care afectează întreaga comunitate. Până atunci, povara costurilor ridicate rămâne o provocare majoră pentru bugetul local. (T.G.)