FOTO/VIDEO Sinistrații de la Alunu vor banii! Oamenii care au rămas fără locuințe se tem că nu vor putea trece de o iarnă care se anunță foarte grea

Sinistrații din comuna Alunu au ajuns la capătul răbdării! Deja au trecut șase luni din momentul în care alunecările de teren le-au distrus gospodăriile și nici vorbă de primirea despăgubirilor. Oamenii care au rămas fără locuințe se adăpostesc pe unde pot, unii pe la rude, alții în containere puse la dispoziție de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar câteva familii într-un centru social al primăriei.


Toți așteaptă despăgubirile promise de Guvern! Trei familii, însumând zece persoane locuiesc la rude, două familii cu șapte persoane stau în locuințe modulare. Alte trei familii cu zece persoane în total speră să primească găzduire în continuare la centrul social din localitate. Sinistrații de la Alunu au făcut adrese la Guvern, la toate ministerele și chiar la Preşedintele României. Oamenii se tem că nu vor putea trece de iarnă și deja nu mai speră ca până la venirea gerului să își poată ridica noi case sau să își cumpere unele. Mulți dintre ei locuiesc în condiții inumane și nu știu cum vor putea să se protejeze de frig. După ce au muncit o viață unii au rămas doar cu hainele de pe ei și trăiesc din niște pensii sau salarii mici.


“Trăim cu speranța că ne vor da bani să mergem și noi undeva să locuim. De șase luni tot așteptăm. Nu avem bani să ne construim singuri alte locuințe, de unde să avem? Am făcut demersuri peste tot, la Președenție, la Guvern, la toate Ministerele. Nu am primit decât răspunsuri de genul nu e de domeniul nostru”, spun oamenii.
Pe de altă parte, prefectul Județului Vâlcea spune că a făcut multe demersuri la Guvern și că va continua să insiste pentru ca sinistrații să își primească despăgubirile. Nu poate să spună, însă, cât timp va mai trece până atunci.


“Din păcate nu s-a rezolvat problema financiară a familiilor sinistrate de la Alunu. Am făcut tote demersurile, dar nu s-au primit banii. Zilele trecute am primit de la Ministerul Dezvoltării o adresă prin care se spunea că se vor lua măsuri cu celeritate pentru oamenii de la Alunu, asta însemnând că se va aloca o sumă din fondul de rezervă. Nu vreau să dau pronosticuri însă, cert este că vom face o nouă adresă la secretariatul Guvernului. Îmi doresc din toată inima ca această problemă să se rezolve”, a declarat Florian Marin.
Halda de steril care a luat-o la vale acum șase luni a distrus aproximativ 60 de hectare de pădure și teren agricol, gospodăriile a opt familii și platforma drumului județean 605 C, drum care face legătura cu orașul Berbeşti. Specialiștii încearcă să stabilească a cui a fost vina principală pentru alunecarea de teren care a distrus agoniseala de o viață a oamenilor care locuiau în zonă.

Gabi Cîrjaliu