FOTO/VIDEO Pentru sinistrați nu sunt sărbători! Oamenii de la Alunu rămași fără gospodării așteaptă Crăciunul și Anul Nou cu speranța că își vor primi despăgubirile și se vor muta în case noi

Șapte luni au trecut din momentul în care alunecarea de teren de la Alunu a înghițit opt gospodării. 27 de persoane s-au adăpostit pe unde au putut, fie la rude, fie în locuințe modulare, fie la Centrul Social din comună. Oamenii încă mai speră să primească banii promiși pentru despăgubiri și spun că pentru ei sărbătorile de iarnă nu vor exista.


„Le dorim și lor să stea măcar două zile în vagoanele acestea”

Cel mai greu o duc cele două familii însumând șapte persoane care de șapte luni trăiesc în locuințe modulare. După ce pe timpul verii s-au topit de căldură, acum dorm în frig. De pom de iarnă sau cadouri de Crăciun, nici vorbă… „Vom merge mai departe, la București, nu ştiu unde să mai mergem că nu se rezolvă nimic. Vom merge din nou și la Prefectură. Nu avem niciun răspuns. Cărbuni avem, dar cum să ne încălzim în aceste vagoane? Nu avem sobe în ele, nimic. Suntem revoltați, ne cerem doar drepturile. Să vină cei de la minieră, de la Guvern să stea în frig cum stăm noi. Ce sărbători, nouă ne arde de distracție? A fost ziua soțului, nu am putut nici să mâncăm de lacrimi! Am recuperat câteva haine, le am aici în vagon, o să le dau foc, ce să fac cu ele? Trebuia să ne lase să îi strângem de gât atunci. De ce ne mint, de ce ne mint? Sunt niște hoți, bine le fac cei care protestează la Bucureșt”, spun sinistrații care locuiesc în modulele puse la dispoziție de primărie.


„Îi vom primi pe colindători așa cum putem…”

Alte trei familii cu zece membri stau la Centrul Social din Alunu. Nu se plâng de condiții, dar se roagă ca la un moment dat să trăiască într-o gospodărie proprie. Chiar dacă o duc greu, oamenii spun că îi vor primi cu drag pe colindători. „Am rămas cu câinele și cu porumbeii copilului… Atât am recuperat. Am cumpărat și noi un porc, l-am făcut aici, asta e singura bucurie. Dacă vin colindătorii o să-i primim așa cum putem. În rest am primit promisiuni peste promisiuni, ceva concret nimic. Nici măcar un telefon nu am primit să mai știm ce se întâmplă. Să știm măcar la ce să ne așteptăm…”, spune unul dintre sinistrații care s-au adăpostit la Centrul Social.
„Am avut două case, am avut de toate, acum nu mai avem nimic. Noroc cu cămăruța asta, altfel unde mă duceam eu… Nu ne-au lăsat să luăm nimic. Au făcut totul în bătaie de joc, au rupt mobila, tot, au rămas niște lemne, se mai putea recupera câte ceva, dar și-au bătut joc”, completează cu lacrimi în ochi o bătrânică trecută de 80 de ani.


„Îmi doresc să trăim și noi ca guvernanții, măcar de sărbători”

În fine, alte zece suflete din trei familii s-au refugiat la rude și așteaptă vești de la guvernanți. „Am avut noroc cu o soră care mă lasă să fac o cameră pentru mama mea că e bătrână și bolnavă. Măcar ea să stea acum la bătrânețe undeva. Noi nu ne bucurăm de sărbători. Nu avem cum. Promisiunile sunt multe, dar nu ne țin de cald. De la toți am primit promisiuni, inclusiv de la cei care au semnat ordinul de evacuare și ne-au trimis în câmp. Am lăsat în urmă două case, două gospodării și de atunci promisiuni. Domnul prefect ne-a spus că se lovește de un zid, care o fi zidul nu știm. Nu vreau rău nimănui, nici marilor parlamentari nu le doresc să trăiască cum o facem noi acum. Îmi doresc, în schimb, să trăim și noi ca ei deși știu că așa ceva nu este posibil”, spune un sinistrat care stă la rude spune un sinistrat care stă la rude.


Pericolul reactivării alunecării e mare!

Vești așteaptă și conducerea Comunei Alunu care spune că a făcut toate demersurile necesare rezolvării situației și că singura soluție pare o ordonanță guvernamentală. Mai mult decât atât, primarul localității avertizează că halda de steril se poate reactiva în orice moment. „În afară de lucrurile care se știau, nu am alte amănunte, din păcate. Am vorbit și cu domnul Ministru Secretar de Stat Adrian Gâdea, i-am explicat situația. Mi-a explicat că trebuie o hotărâre de guvern. Se pasează problema dintr-o parte în alta, nimeni nu vrea să își asume nimic până nu se cunoaște vinovatul. Am înțeles că Parchetul a redirecționat dosarul către DNA. Eu cred că până se va afla vinovatul, oamenii trebuie să fie despăgubiți. Eu mă pun mereu în situația lor. Nu e deloc ușor să munceşti o viață întreagă, 80 de ani unii dintre ei și să rămâi fără nimic. Vreau să vă mai spun ceva. Pericolul nu a trecut, există în continuare! Alunecarea de teren se poate reactiva oricând, nu este amenajată, sau format lacuri, pe laturile exterioare și pe toată suprafața. Oricând acumularea de apă poate pune în mișcare halda de steril”, spune Cristian Birăruți, primarul Comunei Alunu.

Acum mai bine de o jumătate de an, halda de steril de la Alunu a făcut prăpăd și opt familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Au fost distruse de asemenea aproximativ 60 de hectare de pădure și teren agricol, dar și platforma drumului județean 605 C, drum care face legătura cu orașul Berbeşti. Evaluatorul a concluzionat că despăgubirile solicitate pentru cele 8 gospodării şi 27 de persoane se cifrează la 32,7 miliarde de lei.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning