FOTO/VIDEO A început “ecologizarea” gropii de la Măldărești! Dacă vă întrebați cine suportă costurile, vă spunem noi – le suportă contribuabilii și nu forma care administrează “bomba ecologică”

De patru luni se intervine la groapa de gunoi de la Măldărești. Intervenția forțelor de la ISU Vâlcea costă bani, așa cum costă și operațiunea de acoperire a depozitului care încă fumegă cu pământ steril. O să vă întrebați cine suportă aceste costuri și o să presupuneți că firma care a administrat groapa și care a încasat bani buni atâția ani… Ei bine nu, asta pentru că trăim în România și nu într-o țară din Vestul Europei. Costurile sunt suportate de noi toți!

În luna septembrie, guvernul a alocat din fondul de urgență 1,2 milioane de lei pentru lichidarea incendiului. La această sumă se adaugă cheltuielile suportate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, care din data de 20 august 2017 intervine zilnic în perimetrul depozitului. Banii guvernamentali au intrat deja în contul Consiliului Local Măldărești și administrația locală a urmat pașii legali pentru desemnarea unei firme care să stingă focarele de incendiu. Operațiunea nu este una deloc ușoară și va dura, cel mai probabil, până la finalul acestui an.


“Nu ne va plăti nimeni pentru aceste operațiuni…” – ISU Vâlcea

ISU Vâlcea încă nu a făcut o estimare a costurilor, dar un lucru este cert, nimeni nu va plăti această sumă… “În urma acestor intervenții nu s-a făcut o centralizare a costurilor pentru acțiunile desfășurate acolo. Cert este că zilnic acolo sunt între două și patru autospeciale care asigură intervenția la fața locului. S-a acționat pentru această perioadă pentru stingerea incendiului și pentru acoperirea cu pământ. Se va face o centralizare a costurilor după terminarea intervențiilor. Acest lucru o să ne fie util doar nouă, să știm cât ne-a costat pentru că inspectoratul nu este plătit pentru aceste intervenții. Nu vom primi bani, mergem acolo și intervenim pentru că aceasta este menirea noastră”, ne-a declarat Octavian Fulger, purtător de cuvânt ISU Vâlcea.


“Populația e în mare pericol” – Ion Moţa, consilier local

În ceea ce privește pericolul pentru populație, el a fost și rămâne unul mare, pentru că localnicii au adăpat animalele în râurile și pârâurile unde cantitatea de nitrați, nitriți și metale grele a depășit cu mult cotele normale. “Efectiv mare lucru nu s-a schimbat din august până acum. Partea bună este că incendiul nu a ajuns la pădure, partea proastă este că râurile și pârâurile din zonă s-au deteriorat. Pe analizele luate atunci la câteva zilele după incendiu s-a dovedit că nitrații și nitriții au depășit cantitatea de peste 400 de ori, cantitatea de metale grele de peste 200 de ori. Vă dați seama în ce pericol se află populația care a adăpat animalele în râuri și apoi a consumat lapte sau carne de la ele… Am luat noi probe și vom face noi analize. Banii de la Guvernul României pentru haldă au venit relativ repede, în două săptămâni și jumătate. Am reușit să facem proiectul pentru stingere. Am înțeles că și la forma care a făcut acest proiect au fost presiuni… Apoi am contactat nouă firme, dintre care cinci au fost interesate. Unii reprezentanți au spus că vin a doua zi să semneze și nu au mai venit. Până la urmă am semnat cu o firmă din Vâlcea, Hidroconstrucția. De joi seara și vineri se lucrează efectiv la stingerea incendiului. Urmările se vor vedea, din păcate, în următorii ani… Arderea plasticului rezultă dioxina care otrăvește tot… Plantele, animalele care consumă iarbă și așa mai departe. S-au făcut plângeri penale. Au venit cei de la DIICOT Vâlcea, dar nu știm nimic control. Din ce știm noi, administratorul este încă sub control judiciar”, spune Ion Moţa, consilier local.


“Fără banii de la Guvern nu ne descurcam, nu aveam de unde” – Ion Bociog, primarul comunei Măldăreşti

Primarul localității Măldărești recunoaște că fără banii guvernamentali nu avea cum să se descurce și bomba ecologică făcea ravagii. “Incendiul s-a stins, dar în profunzime mai sunt focare. Acum este un adevărat șantier în lucru. Au fost între 12 și 14 focare de incendiu, ca un vulcan ardeau. S-au făcut lucrări de terasament, cu buldozerele. Acum nu se fac lucrări de ecologizare. Să acoperi acum cu pământ, înseamnă să faci o bombă. Gazele s-ar strânge și ar putea exploda oricând. Acum facem relocarea cenușii care a ars pe groapă. Ecologizarea înseamnă închidere și asta trebuie să o facă firma carea administrat și administrează groapa. Ei trebuiau să aibă în acești 20 de ani banii necesari. Trebuiau să fie verificați. Administratorul a spus că are banii pregătiți, eu văd că nu-i are. Proiectul în sine costă până în 4 miliarde, fără TVA. Nu știu cheltuielile celor de la ISU, acolo zilnic sunt detașate forțe și utilaje. Cred că și acolo costă miliarde. Fără banii de la Guvern nu aveam cum să ne descurcăm, nu aveam de unde”, spune Ion Bociog, primarul comunei Măldăreşti.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning