FOTO/VIDEO Elevi îndemnați să se facă electricieni! 100 de copii au vizitat centrala hidroelectrică Lotru-Ciunget
Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat în prezent, caută să recruteze forță de muncă din rândul… liceenilor. Aproximativ 100 de elevi de la trei unități de învățământ cu profil energetic din țară au fost invitați de către oficialii companiei, vineri, 10 noiembrie, să viziteze centrala hidroelectrică Lotru-Ciunget în cadrul unui program inițiat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale ce are ca scop atragerea tinerilor către acest domeniu de activitate.
Conducerea Hidrolectrica spune că nu duce lipsă de angajați calificați și specialiștii în ceea ce fac, dar că întotdeauna e loc de mai mult. De aceea, încă de anul trecut, societatea a demarat împreună cu Ministerul Educației acest proiect intitulat „Hidroelectrica viitorului” care are ca scop să îi convingă pe tineri să aleagă o meserie în acest domeniu, de viitor, după cum spun hidroenergeticienii.
“Mereu este nevoie de specialiști în domeniu. Este o zonă foarte tehnică, este o zona care, iată, ne-a permis să realizăm obiective estrem de importante care contribuie în fiecare zi la securitatea sistemului energetic”, spune BOGDAN BADEA, președinte Directorat Hidroelectrica. “Hidroelectrica a ajuns la rezultatele pe care le are grație managementului dar mai ales cu ajutorul oamenilor. Resursa umană în companie trebuie păstrată și mereu întinerită. De asta ne-am decis să organizăm acest eveniment.”, completează Mihai Valzdru, membru Directorat al Hidroelectrica.
Anul acesta, proiectul Hidroelectrica a început în Vâlcea, la Centrala hidroelectrică Lotru-Ciunget, cea mai mare de pe râurile interne din țara noastră. Trei școli care pregătesc energeticieni – Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Tehnic Marin Alexe din Slatina și Liceul Tehnologic Sebeș, și-au trimis elevii din ultimul an de liceu să vadă practic cum funcționează o astfel de hidrocentrală, ce echipamente se folosesc, dar și ce ar putea face pe viitor aici dacă se gândesc să aleagă o meserie în domeniu.
“Este un moment de bun augur pentru tinerii care doresc să descopere zone noi de interes. Ca reprezentant al Colegiului Energetic consider că Hidroelectrica este partenerul strategic al unității noastre de învățământ”, ne-a declarat MIHAI SIMION, director Colegiul Tehnic Energetic Râmnicu Vâlcea.
Pentru a-și forma specialiști, conducerea Hidroelectrica se gândește chiar să ofere și câteva burse celor care vor urma facultăți în domeniul hidroenergetic. În prezent, Hidroelectrica are 3300 de angajați în toată țară și, după cinci ani în care s-a aflat în insolvență, a redevenit una dintre companiile de stat profitabile. În primele șapte luni ale acestui an, societatea a declarat că profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (indicele EBITDA) este de 69 la sută din cifra de afaceri.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning