FOTO/VIDEO Costumul popular, mândria Vaideeniului! Cristina Irimescu colecționează ii vechi și coase altele noi

Cine crede că veșmântul tradițional al ungurenilor sau ardelenilor din mijlocul oltenilor, cum le place locuitorilor din Vaideeni să își spună, se mai găsește doar ca piesă de muzeu sau în garderoba bătrânilor, bine pus la naftalină, se înșeală. În localitatea vâlceană, costumul tradițional este încă purtat cu mândrie nu numai la sărbători, ci și în viața de zi cu zi.


Și asta pentru că cei din Vaideeni să încăpățanează să ducă mai departe și să păstreze neatinse credințele și portul străvechi, comuna lor fiind printre puținele din țară unde vechile obiceiuri încă se păstrează și se vor păstra mult timp de acum înainte pentru că cei tineri își doresc asta. “Noi păstrăm tradițiile! Nu confundăm aceste tradiții cu alte obiceiuri din ultima perioadă. Ne respectăm porturile și obiceiurile prin cele patru ansambluri de dansuri și altul de fluierași. Mergem la diverse petreceri și primim oaspeți de fiecare dată când avem noi o petrecere”, ne-a declarat Daniel Băluță, primarul Comunei Vaideeni.

Mândrii urmași ai ardelenilor

Mândrii urmași ai ardelenilor care au ajuns în Oltenia, după unele surse pentru a-și păstra credința ortodoxă în fața austro-ungarilor ce încercau să îi catolicizeze forțat, locuitorii din Vaideenii de azi își poartă cu drag străvechiul costum popular. Femeile din sat cos încă cu măiestrie soarțe, cămăși si bundițe, obiecte vestimentare care, deși au suferit de-a lungul vremii modificări în ceea ce priveste coloritul, au încă frumușețea straielor ungurenilor ce s-au stabilit în urmă cu cinci secole la poalele munților Căpățânii.


“Să știți că nevoia m-a învățat”

Printre cei care și-au dorit ca Vaideeniul să rămână o oază de tradiție populară este și Cristina Irimescu. Meșter popular, Cristina a făcut ca portul unguresc din Oltenia să fie recunoscut peste tot în România. “Să știți că nevoia m-a învățat. Am fost în Ansamblul Folcloric Miorița de la vârsta de patru ani. Aveam multe deplasări și eram nevoite să ne călcăm fustele și în general să avem o ținută impecabilă. La Vaideeni ținuta este unul dintre lucrurile prioritare. Prezența scenică de asemenea, alături de ținută”, spune Cristina Irimescu, meșter popular. Și nu e singură în acest demers. Femeile din sat o ajută să creeze costumele, iar cei tineri sunt dornici să învețe meserie. În plus are și solicitări multe. Tot tineretul este cel care își dorește să poarte aceste straie. De câțiva ani, mulți au ales să se și cunune în costumul tradițional. “O ie se coase în maximum o lună și jumătate. Nu le fac singură, am ajutoare de nădejde. Foarte multe femei din sat practică acest meșteșug. Atunci când am comenzi apelez la dânsele și mă ajută. Facem în așa fel încât costumul să fi complet. Apoi ansamblăm tot costumul. De fapt sunt oameni din sat care vor astfel de costume. Spre bucuria noastră sunt mulți tineri care-l poartă. Nu vă mai spun că s-a format un obicei, cununia civilă făcută în costum popular. Este lucru mare ca cineva să vrea să fie în costum popular în cea mai frumoasă zi a vieții sale. Pentru mine este și o mare pasiune și o afacere. Spre norocul meu încă sunt comenzi. În plus, colecționez Ii vechi. O să fiți surprinși, dar costumele vechi nu erau tocmai alb-negre, aveau și culori. Avem și o concurență, acele chinezisme sau produse de serie dar, din fericire, cine vrea să cumpere ceva autentic știe despre ce este vorba”, completează Cristina Irimescu.


“E de apreciat ce face doamna Irimescu”

Autoritățile locale din Vaideeni sunt mândre că merge mai departe tradiş,ia portului popular. “Doamna Irimescu este una din persoanele care reușește să păstreze tradiția comunei, să aducă îmbunătățiri la costumele tradiționale ale localității Vaideeni. Este foarte important, altfel s-ar pierde tradiția. Încearcă să învețe și alte persoane, ceea ce este foarte bine, Oamenii de aici încearcă să pună în evidență portul popular și pe stradă și la sărbători. Una peste alta eu cred că pentru doamna Cristina este o mare pasiune care, cu timpul, se poate transforma în afacere”, spune și Vasile Ichim, viceprimar Vaideeni.
Costumele populare din Vaideeni, fie în doua culori, fie alb şi negru sunt asemănatoare zonei Marginimea Sibiului. Localitatea este cunoscută însă și pentru țesăturile artistice- săculeți, desagi ori fluiere, dar și pentru prelucrarea artistică a pieilor și a cojoacelor.


Gabi Cîrjaliu
Letiţia Lazăr