FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri au participat la stingerea unui incendiu puternic la Băile Olănești!

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în pădurea din zona staţiunii Băile Olăneşti timp de 3 zile. Incendiul a izbucnit vineri, 16 august 2024, și a fost nevoie de intervenția elicopterului Black Hawk. Acesta poate transporta o cantitate de aproximativ 2,5 tone apa (sistem Bambi Bucket, care are o capacitate de până la 2.5 tone de apă). Elicopterul s-a alimentat cu apă din barajul Cheia.

„Intervenția este dificilă din cauza faptului că personalul de intervenție nu are acces în zona focarelor și pe frontul de ardere”, a transmis vineri seara ISU Vâlcea.

Sâmbătă, la fața locului au acționat pompieri de la ISU Vâlcea și personal de la ocoalele silvice din zonă, 1 elicopter Black Hawk cu sistem de stingere Bambi Bucket, 1 autocisternă combustibil (17500 l), 6 persoane (piloți, personal tehnic, conducător auto etc) ISU: 2 ofiteri, 11 subofiteri, 1 AMOP, 1 Microbuz; Ocoale Silvice: 28 persoane SVSU Olănești: 5 voluntari.
“Până în prezent au fost efectuate 25 de lansări asupra focarelor, alimentare din râul Olt, barajul de acumulare Călimănești, timpul circuitului de alimentare și lansare 15 min. Intervenim pentru localizare la focarele unde nu avem acces la sol. Momentan elicopterul este la sol si se alimentează cu combustibil. Echipajele de la sol intervin terestru pentru stingerea focarelor” – a anunțat maior Sorin Albinaru, purtător de cuvânt ISU Vâlcea.

Duminică, 19 august 2024, în zona arsă a fondului forestier din Băile Olanesti, pompierii vâlceni au anunțat: „Se mai observă mici focare izolate, cu emisii ușoare de fum, asupra cărora intervenim atât la sol, acolo unde avem acces, cât și din aer, în zona stâncoasă abruptă. Continuăm răcirea zonei arse pe durata întregii zile, cu resursa aeriană. În această seară, elicopterul se retrage din dispozitivul de intervenție, urmând ca zona să rămână câteva zile în supraveghere”.

S-au reluat activitățile de observare/verificare/stingere, în zona Gurguiata/Schitul Bratu.

“În acest moment, în zona afectată, nu se mai observă focare sau degajări de fum.
Echipajele ISU și personalul silvic se retrag la bază, urmând ca mâine să se reia operațiunile de monitorizare a zonei”, a anunțat azi ISU Vâlcea.