FOTO/VIDEO Ultimul supraviețuitor de la Cotul Donului! Emil Veţeleanu – veteranul de război din Vâlcea a împlinit 100 de ani

Cel mai bătrân veteran de război din Vâlcea și ultimul supraviețuitor al celebrei bătălii de la Cotul Donului a împlinit 100 de ani. Emil Vețeleanu a fost înconjurat de fiicele sale, de nepoți, dar și de strănepoți, și ore în șir a depănat amintiri.


Emil Vețeleanu are vârsta României și a trăit multe la viața sa. Timp de cinci ani a participat la Cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv la celebra bătălie de la Cotul Donului. A văzut oameni murind pe front, a supraviețuit febrei tifoide și își amintește în amănunt acele momente.
“Din război îmi amintesc multe. Îmi amintesc de foștii camarazi. Am rămas impresionat de gerul din Rusia, unul cumplit. Am văzut multe, am văzut oameni murind. Am văzut cum se bombardau gările cu oameni în ele. Acum nu mai este obligatorie armata. Nu e bine. Era sfântă armata, îi disciplina pe tineri. Fără armată nu e bine. Cât era să stai acolo un an de zile…”, ne-a declarat veteranul de război.


Secretul longevității, o viață fără excese. La 100 de ani, veteranul de război din Vâlcea și-ar mai dori ca România să trăiască măcar zece ani ca regat. “Mă simt bine la 100 de ani, dar mă mai lasă picioarele. E greu la această vârstă. Alții au picat mai repede de 100 de ani. Să ajungeți la vârsta mea contează ce faceți la tinerețe. Eu nu beam, nu fumam, nu pierdeam nopțile. La noi nu erau mari distracții. Ce-mi doresc eu la 100 de ani, ce-i doresc României? Să mai stea măcar zece ani în Regat. E mare diferența… Din păcate acum nu mai sunt oameni de stat ca atunci. Nu mai avem un Titulescu sau Brătianu. Acum se fac studiile la particulari, pe bani”, spune Emil Vețeleanu. Framilia este mândră de Emil Vețeleanu și îl consideră un adevărat erou.


“Eu îl îngrijesc. Tatăl meu este foarte lucid, este sănătos. Dar vârsta își spune cuvântul, și la mine și la dânsul”, spune Doina Doandeș, fiica cea mare.
“Bunicul este un erou pentru noi. Este fantastic, este o mare fericire să-l avem alături de noi”, completează Bogdan Bezman, nepot.


“Are 100 de ani, dar este lucid, își amintește tot. Este ca la vârsta de 80 de ani, maximum. Nu este un vorbăreț de fel, dar noi știm multe povestiri. A fost foarte rezistent. După război a fost șef de schelă petrolieră, cu explozii, avarii. Venea acasă la lună, dacă venea. Îl vedeam rar. Statul român a făcut gesturi simbolice bune pentru veterani. Le-a dublat indemnizațiile, le-a dat distincții”, conchide Monica Bezman, fiica cea mică. Veteranul de război din Vâlcea a primit premii și disticții din partea oficialităților locale din Râmnicu Vâlcea, dar și de la Ministerul Apărării Naționale. El participă la fiecare eveniment de comemorare a ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning