FOTO/VIDEO Târg de invenții la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul
Holul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea s-a transformat într-un adevărat centru al științei. Pasionații de informatică și robotică și-au expus lucrările în cadrul unui târg special gândit pentru ei, aflat la a doua ediție. Începând cu acest an, în cinci biblioteci din Vâlcea, la Tomșani, Păușești-Măglași, Pietrari, Tetoiu și Vlădești se desfășoară activități în cadrul cărora se realizează experimente distractive de logică și știință.
Tot mai multi elevi vâlceni din mediul rural se arată pasionați de programare şi robotică. Aceştia şi-au descoperit plăcerea de a face roboţi sau de a testa diferite experimente ştiinţifice în cadrul bibliotecilor comunale. În urma atelierelor la care copiii participă, aceștia susţin că îşi vor continua studiile în această direcţie. Organizatorii speră ca acest târg să crească în valoare de la an la an și să devină o rampă de lansare pentru micii inventatori. Ei își doresc instruirea tinerilor în patru domenii: știință, tehnologie, informatică și inginerie.
“Ne bucurăm că acestă tradiție a prins rădăcini. Venim cu noutăți, am dezvoltat atelierele și avem pe lângă aplicații pentru telefon și roboți funcționali. Copiii se pregătesc foarte bine. Eu cred că acest tip de activitate îi va ajuta pentru viitor. Peste câțiva ani 8 din 10 oameni vor avea nevoie de noțiuni de informatică pentru a câștiga bani”, ne-a declarat Crina Popescu, bibliotecar Pietrari.
“Suntem prezenți la a doua ediție după ce am fost și la prima. Acum avem un braț didraulic și un joculeț X și 0. Realizarea robotului hidraulic a fost una dintre temele proiectului. Copiii au primit un tutorial și au făcut pas cu pas acest robot care se mișcă la 90 de grade și duce un obiect dintr-un loc în altul”, completează Ioana Goran, bibliotecar Păușești Măglași.
“În urmă cu câteva luni deschideam prima ediție a târgului de știință, azi avem cea de-a doua ediție. Ne dorim să permanetizăm acest tip de activitate. Ediția de azi aduce în atenția publicului experimente din zona tehnologiei. Promovează proiecte creative, vizitatorii vor avea ocazia să asiste la diverse demonstrații. Toate aceste proiecte au fost realizate în cadrul bibliotecile publice”, conchide Adina Nicola, organizator târg.
O nouă ediție a acestui târg o să fie organizat cel mai probabil în luna martie a anului viitor, atunci când se așteaptă ca numărul experimentelor științifice să fie unul cu mult mai mare.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning