FOTO/VIDEO Rotarexim, prima fabrică de drapele din România! Cererea de steaguri tricolore a fost una imensă în acest an
În primele zile ale anului 1990, imediat după Revoluție, la Vâlcea apărea prima fabrică de drapele din România. Afacerea a fost pusă pe picioare de o familie din Râmnicu Vâlcea, oamenii fiind nemulțumiți de faptul că toate steagurile aveau o gaură în centru, acolo unde era vechea stemă a țării. În timpul Revoluției din decembrie 1989, românii au decis să decupere stema Republicii Socialiste România și toate steagurile aveau în mijloc o mare gaură.
“Gaura din steag ne-a provocat”
În acele momente, Constantin Rotaru a avut ideea de a înființa o fabrică de drapele care a și apărut în primele zile din 1990. Afacerea a mers foarte greu, însă, comenzile fiind puține. “Gaura din steag este cea care ne-a provocat. Dacă studiezi puțin lucrurile, înțelegi că este un atac la integritatea, suveranitatea și independența statului român. Pe de altă parte, în acele zile se spunea că dacă arborezi steagul național ești comunist. Ori drapelul nu are nicio legătură cu o ideologie, este cel mai important simbol al oricărui stat. În primii ani nu se căutau deloc drapelele, aveam comenzi foarte puține. Tehnologia este simplă pentru drapelul României pentru că nu avem stemă… Stema respectivă avea un cumul de bogății naționale. Iată că la 30 de ani de la Revoluție nu ne mai aparțin acele bogății”, își amintește Constantin Rotaru, om de afaceri.
“Nu am putut onora toate comenzile”
Ușor, ușor, comenzile au început să vină și acum fabrica are peste 60 de angajați și se confecționează drapele ale țărilor de pe tot Mapamondul. Cererile de steaguri tricolore au fost foarte mari înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Unirii și pentru parima dată în 30 de ani, fabrica de la Vâlcea nu le-a putut onora pe toate. “Este primul an în care nu am putut onora toate cererile. Au fost foarte multe și asta mă bucură. Mă bucură și faptul că multe dintre ele au venit din străinătate, de la românii care nu muncesc în țara noastră.
Foarte mulți români, în această vară, atunci când sunt în concedii, au venit și au cumpărat pentru a le duce în țările unde s-au stabilit. Este cel mai bun semnal că românii își iubesc țara și drapelul. Din păcate, conducătorii ne-au lăsat fără un simbol, stema. Am rămas fără identitate. Simboluri pot să fie multe și acum. Avem actuala stemă a României, de ce nu se pune pe drapel? Așa ne-am câștiga o identitate la nivel internațional. Avem acolo 5 cartiere, simbolurile provinciilor din România. Adică ne-ar arăta o țară unitară. Suntem în an Centenar, se organizează anumite activități dar, prin ceea ce s-a făcut în ultimii 30 de ani și prin ceea ce se face azi se pun bazele ruperii României”, completează Constantin Rotaru.
Până de curând, materia primă pentru fabrica de la Vâlcea venea de la Cisnădie, din Germania și din China. Furnizorul de la Sibiu, însă, a intrat în faliment de curând.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning