FOTO/VIDEO Refuză evacuarea! Oamenii ale căror gospodării sunt avariate în urma alunecărilor de teren de la Golești nu vor să plece

Situația alunecărilor de teren din satul Blidari care aparține comunei vâlcene Golești continuă să fie una gravă, chiar dacă în ultima perioadă nu au mai fost precipitații. Șapte locuințe sunt în pericol de prăbușire și pentru familii s-a emis deja un ordin de evacuare, încă nepus în aplicare.


Oamenii spun însă că nu vor pleca indiferent de consecințe. Azi, în zona caselor afectate de alunecările de teren de la Golești a fost o adevărată desfășurare de forță. Au venit1 la fața locului reprezentanți ai ISU, ai Prefecturii Vâlcea și ai administrației locale. În plus, a fost prezentă o echipă de specialiști de la Institutul de Geografie al Academiei Române, condusă de cercetătorul Mihai Micu. Nimeni nu promite, însă, soluții rapide pentru rezolvarea situației.


“De fiecare dată când vorbim despre oameni afectați, despre oameni care trebuie să se mute dintr-o casă în care stau de câteva generații vorbim despre o situație gravă. Gravitatea nu este dată de numărul de case, este dată de omul în sine care este nevoit să își părăsească bunurile. Să spunem că zece case sunt mai importante decât una. Această situație se repetă în toți Subcarpații. Este o situație gravă una peste alta. Noi încercăm să evaluăm cauzele, să înțelegem ce se întâmplă aici și să preîntâmpinăm în alte locuri. Este vorba de o muncă multidisciplinară, e nevoie de mai mulți specialiști. Din păcate se cere un răspuns urgent, o soluție imediată, cu costuri cât mai mici. Este un compromis greu de făcut de un specialist”, ne-a declarat Mihai Micu, cercetător științific Institutul de Geografie al Academiei Române.


“Se înrăutățește situația pe zi ce trece și nu doar aici. Avem alte familii izolate în comună. Aici nu s-a luat nicio măsură. Am cerut bani de la Guvern prin intermediul Prefecturii și nu am primit. Este totul din cauza căii ferate, sa făcut o vale. Au luat totul, șine, traverse și toată apa vine aici. Drumul este și el aproape rupt. Problema mare sunt celelalte case care pot fi afectate în scurt timp”, completează Dumitru Ropină, primar Comuna Golești.

“Nu plecăm!”

În tot acest timp, oamenii asistă la evoluția rapidă a alunecării de teren. Singura soluție pare să fie evacuare. Locuitorii afectați o refuză din start, însă și spun că nu își vor părăsi locuințele.


“Cum să ne lăsăm bunurile aici și să plecăm să stăm cu copiii într-o școală? Acolo nici geamuri nu sunt! Nu plecăm, aici rămânem, indiferent de riscuri și consecințe”, spun oamenii.
Ordinul de evacuare poate să se pună în aplicare și cu forța, dacă situația o va impune. “Situația este gravă. Din 27 când a fost emisă decizia de evacuare nu sunt modificări majore, dar trebuie ținut cont că nu au mai fost -precipitații. Alunecarea se poate reactiva dacă va ploua. Decizia se pune în aplicare dacă apare pericolul de afectare a integrității fizice a persoanelor. Există și prevederi legale pentru o evacuare forțată”, ne-a declarat Dan Pascaru, locotenent-colonel, inspector-șef ISU Vâlcea.

Alunecările de teren din satul Blidari sunt vechi de peste 10 ani și s-au reactivat acum câteva zile. Ele se întind pe o suprafață de peste 20 de hectare. Pe lângă cele șapte gospodării, alte 30 din zonă sunt în mare pericol din cauza alunecărilor de teren. Autoritățile locale sunt depășite de situație, spun că nu au bugetul necesar pentru a efectua lucrări de consolidare din bugetul primăriei și că singura soluție este evacuarea oamenilor.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning