FOTO/VIDEO “RĂZBOI” ÎN CENTRUL RÂMNICULUI!

Pentru câteva ore, centrul Râmnicului a devenit scena unei bătălii. Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu a organizat, cu ajutorul a două asociații non-profit, reconstituirea unei lupte desfășurată pe Valea Oltului în Primul Răzcoi Mondial. Peste 1500 de vâlceni au venit să asiste la reconstituirea luptei dintre armatele germane și române. Cei mai încântați au fost copiii care speră ca astfel de evenimente să se mai organizese și în viitor.


Totul a fost exact ca în timpul Primului Război Mondial, de la uniformele soldaților și tranșee și până la regulamentele de luptă ale epocii.
“Reconstituim armata germană din Primul Război Mondial. Comemorăm această armată. Soldatul german nu a făcut pe front ce au făcut rușii sau bulgarii. Avem o șcenă de bătălie fără un învingător, o să fie remiză. Se știe că România aproape a fost cucerită în totalitate în Primul Război Mondial. Armata germană a fost oprită la linia defensivă și fortificată Oituz-Mărășești. Apoi românii și-au revenit cu ajutorul delegațiilor franceze și a început să respingă armata germană și să elibereze țara”, spune Alexandru Paul, președinte Asociația Edelweiss Ost.


” Vă prezentăm o reconstutuire a luptelor care s-au dat în zonă în timpul Primului Răzvoi Mondial. Purtăm cu mândrie uniforma purtată de armata romînă care a contribuit decisiv și activ la formarea României Mari. Totul se desfășoară după regulamantele de epocă. Sunt diferite față de ce ați văzut la cinematograf. Totul, de la chipiu și până la manevre sunt conforme cu regulamentele de atunci. Trebuie să scoatem istoria din paginile cărților. Trebuie să arătăm ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani. Cum arătau oamenii, cum se purtau, cum se manifestau. Avem și o expoziție cu obiecte personale și uniforme”, completează Emil Bogoescu, reprezentant Asociația Tradiții Ostășești.


“Muzeul Județean a pus în scenă, pentru iubitorii de istorie, pentru cei care vor să afle ce s-a întâmplat cu mai bine de 102 ani în urmă pe Valea Oltului, această scenă, această reconstituire de bătălie. Mă bucur că totul a avut impactul scontat și au fost prezenți peste 1500 de spectatori. Pe viitor ne propunem să avem și alt tip de prezentări. Proiectul se numește 1 Decembrie MArea Unire și a fost finanțat de Ministerul Culturii. Le mulțumesc colegilor și celor două asociații pentru că acțiunea a fost o mare reușită”, conchide Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean Vâlcea.


Tot în centrul Râmnicului a avut loc și o expoziție de echipamente și arme folosite în timpul Primului Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean Vâlcea, în parteneriat cu Asociația Edelweiss Ost și Asociații Tradiții Ostăcești.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning