FOTO/VIDEO Ornamente brâncovenești la Muzeul de Istorie
O serie de ornamente din scrierile brâncovenești au fost adunate de o asociație culturală și pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea timp de trei săptămâni. Sunt detalii din documente „solemne” realizate în cancelaria bâncovenească și din tipăruturi reunite într-o expoziție inedită care conține cel mai mare număr de astfel de exponate prezentate până acum publicului.
Expoziția a fost vernisată în prezența curatorilor acesteia, soții Brutaru, și ea valorifică materialul documentar descoperit de aceștia în Arhivele Naţionale ale României.
“Județul Vâlcea găzduiește biserici și mănăstiri ctitorite în timpul lui Constantin Brâncoveanu. Aceste miniaturi vin să întregească arta și artitectura brâncovenească. Să nu uităm că este ultimul domnitor român. Cei care au urmat au fost mai interesați să își promoveze propria cultură și nu pe cea românescă”, spune CLAUDIU TULUGEA, directorul Muzeului Județean Aurelian Sacedroțeanu.
“Dezvoltăm din 2014 proiecte legate de Constantin Brâncoveanu. Este rodul colaborării cu Arhivele Naționale. Miniaturile care sunt acum în focusul expoziției le-am extras din documentele brâncovenești păstrate în arhive. Documentele brâncovenești sunt cercetate în special de istorici, mai puțin de artiști. Noi cred că am reușit. Sunt redate miniaturile pe mai multe medii de redare. Este un mod de fructificare a patromoniului. Se împlinesc 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tron și de la apariția Bibliei”, ne-a declarat Alexandra Brutaru.
Expoziția “Ornamente în scrierile brâncovenești” face parte dintr-un proiect mai mare co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și care este dedicat marcării a 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tronul Valahiei și apariției primei Biblii în limba română. La Râmnicu Vâlcea, această expoziție va poposi până pe 8 octombrie.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning