FOTO/VIDEO: “ÎNVÂRTITA DORULUI” – o nouă ediție de succes

Festivalul de folclor pastoral “Învârtita Dorului” a transformat comuna Vaideeni în capitala portului popular românesc.


Weekendul trecut comuna Vaideeni a fost gazda celei de-a 51-a ediţie a festivalului unic în România. Nu au lipsit expoziţiile de fotografie, lansările de carte sau prezentarea produselor tradiţionale zonei, cum ar fi tocanul de oaie. Cu mic cu mare, localnicii s-au îmbrăcat în straie populare şi au încins hora tradițională din centrul satului alături de invitați.


Tradiţia portului popular se păstrează cu sfinţenie la Vaideeni, iar localnicii, indiferent de vârstă îmbracă straiele autohtone şi defilează, cu mândrie, pe drumul Vaideeniului, într-o paradă a cântecului şi dansului popular autentic.


Primarul Daniel Achim Băluţă: „Transmitem mai departe ce am moştenit de la strămoşii noştri: portul, tradiția și obiceiul”.
Duminică la prânz primarul Daniel Achim Băluţă le-a mulțumit invitaţilor pentru prezență și i-a invitat să petreacă, cu muzică, dans şi voie bună:
“Astăzi, la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului „Învârtita Dorului” ne bucurăm de o prezență numeroasă, prieteni din zece judeţe ale ţării şi fraţii noştri din Cernăuți. Este o mândrie pentru noi să fim în număr atât de mare astăzi la Vaideeni, să transmitem mai departe ceea ce noi am moştenit de la strămoşii noştri: portul, tradiţia şi obiceiul”, a fost mesajul primarului Daniel Băluţă.


În cadrul evenimentului familia regretatului Dumitru Crăciunescu, fiu al satului, a primit diploma de cetățean de onoare post mortem, o plachetă și hotărârea Consiliului Local Vaideeni. De asemenea, cei 9 fluierași ai comunei au primit diplome de excelență și cadouri.


Comuna Vaideeni a prins viaţă începând cu ora 12.00, când ansambluri din 10 județe ale tării, la care se adaugă și Cernăuţii din Ucraina, au luat startul cântecului și dansului popular. Reprezentanţii fiecărui judeţ şi-au etalat cu fală costumele populare specifice zonei din care provin, fiind urmăriţi de sutele de participanţi. A urmat spectacolul folcloric susţinut de formaţiile din judeţul Vâlcea: Vaideeni, Băbeni, Horezu, Mălăia, judeţul Albă: Şugag, Vinerea Cugir, judeţul Argeş: Corbi, Galeşu, judeţul Bistriţa-Năsăud: Leşu, judeţul Gorj: Baia de Fier, Novaci, Polovragi, județul Braşov: Bran, judeţul Hunedoara: Orăştie, judeţul Sibiu: Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu, judeţul Tulcea: Ansamblul” Odyssea”, Ucraina: Cernăuți.

Traian Guminski