FOTO/VIDEO Creativitate și inovare în turism

Universitatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea a organizat prima ediție a workshop-ului” Creativitate și inovare în turism”. Cu acest prilej au fost prezentate obiectele create în cadrul unui atelier inedit.

Cei prezenți la eveniment au putut admira ii tradiționale, obiecte ornamentale din lemn, icoane sau păpuși și produse ale olarilor din Horezu. Toți cei care au expus spun că le este greu să facă față concurenței neloiale venite în special din China, dar că vor continua să promoveze produsele autentic românești. Organizatorii recunosc că nu se așteptau la o prezență atât de numeroasă și că târgul de turism creativ va deveni o tradiție la Râmnicu Vâlcea.


“Turismul creativ câștigă teren în fața celui tradițional. Asta pentru că el pune mare accent pe turist. Nu se merge pe un turism tradițional, cel în care mergi și faci plajă și vizitezi un obiectiv arhi-cunoscut. Mai degrabă prin acest tip de turism se încearcă descoperirea abilităților fiecărui client în parte, abilități pe care le are și de fap nu știe că le are. Vâlcea ar putea să progreseze mult la acest capitol. Acest târg sperăm că va deveni o tradiție. Într-o singură săptămână am reuit să-l organizăm, sincer nu m-am gândit că va veni așa de multă lume”, a declarat Carmen Iordache, conferențiar-universitar Universitatea Constantin Brâncoveanu Rm. Vâlcea, organizatorul acțiunii.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoral Școlar Vâlcea, Ministerul Turismului și Centtrul Național de Informare și Promovare Vâlcea. Cei prezenți au avut parte și de mai multe momente artistice și au degustat produse culinare cu specific românesc.


Declarații:

“Se merită olăritul. Dacă muncești, ai. Ne desfacem produsele în diverse târguri, în special cele organizate de consiliile județene, în magazine. Mergem oriunde suntem chemați. E adevărat că avem parte de o concurență neloială, mă refer în special la produsele venite din China. Autoritățile locale ar trebui să ia măsuri.” – Viorel Tănăsescu, olar Horezu.

“Aceste obiecte sunt un colț din ceea ce Dumnezeu îmi scoate în cale. Nu le fac eu, sunt create de divinitate, eu doar le stilizez. Am de exemplu o rădăcină cu pietre încastrate. Vă dați seama cât îi trebuie unui copac să își ducă rădăcinile prin aceste pietre. E ceva viu care trece prin anumite stări. Aceste jucărioare le scot la lumină și le prezint turiștilor care intră în Muzeul de la Romani. În acea zonă sunt multe povești frumoase.” – Ștefan Rachier, artist popular Horezu.

“Nu este greu pentru mine, din pasiune fac totul. Mi se pare tot mai ușor. Cred că e în egală măsură muncă și pasiune. La târgurile de specialitate se caută produsele noastre. Acolo găsim doar produse românești și suntem feriți” – Corina, creatoare păpuși, Drăgășani.


“Se poartă mult costumele populare. Din punctul meu de vedere contează mult tipul de ie. Trebuie să facem diferența între o ie din lada bunicii și una venită din China sau din India. Provocarea este să le găsești pe cele care merită să fie purtate. Trebuie să învețe toată lumea să cunoască o cusături făcută manual.” – Delia Albinaru, creatoare ii, Râmnicu Vâlcea.


“Eu am ateliere cu copiii. Avem și marionete, tot felul de jucărioare. Am început cu costumele populare. Am pecat de la ideea de a valorifica tot ce îți rămâne. E o mare satisfacție sufletească să le vezi ochii copiilor care fac cu mâna lor o păpușică. Să îi vezi cât de mult se bucură.” Magdalena Dudău, creator păpuși, Brezoi.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning