FOTO: Polițiștii vâlceni au organizat activități preventive în rândul copiilor la Stroești și Vaideeni
În perioada 31 august – 4 septembrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat activități informativ – preventive la Școlile Gimnaziale din Stroești și Vaideeni.
Astfel, peste 100 de elevi și cadre didactice au luat parte la activitățile organizate de polițiști.
Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, a fost prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.
Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!
Siguranța copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinți, cadre didactice și instituții abilitate să prevină delincvența juvenilă, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea readuce în atenție câteva sfaturi utile pentru creșterea siguranței tinerilor:
Pentru elevi:
• Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
• Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!
• Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;
• Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!
• Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;
• Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!
Pentru cadrele didactice:
• Identificați elevii cu potențial violent! Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile!
• Introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
• Derulați programe și activități extra curriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violența școlară!
În cadrul activităților, polițiștii au desfășurat și o sesiune de informare a persoanelor despre cauzele consumului de droguri, despre consecințele negative pe care acestea le au asupra organismului, precum și despre consecințele juridice ce decurg din săvârșirea de astfel de infracțiuni.
Polițiștii le-au transmis participanților la discuții, în special adolescenților, instituțiile cărora le pot solicita ajutorul în situația în care devin victimele unor astfel de infracțiuni.
Sfaturi și recomandări ale polițiștilor privind prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise:
– Nu încerca consumul de droguri, cândva vei deveni în mod sigur dependent de ele!;
– Gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri!;
– Nu intra în relație cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt “atențiile” (doze gratuite, bani, obiecte, etc.)!;
– Dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijin familiei, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!
Activitățile de prevenire și combatere a faptelor antisociale îndreptate împotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului școlar.