Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, luptă pentru salvarea Vilei Ivanovici din Băile Govora
Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, continuă demersurile pentru salvarea Vilei Ivanovici din Băile Govora.
”Au trecut 15 ani de când am început primele demersuri pentru introducerea în Lista Monumentelor Istorice a Vilei Ivanovici din Băile Govora. În anul 2009 acest edificiu cu parfum de epocă a fost clasat în patrimoniul cultural național în categoria valorică B. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea și aparţine perioadei de înflorire a staţiunii balno-climaterice Băile Govora. Edificiul a fost naţionalizat în anul 1949 şi a rămas în administrarea Primăriei Băile Govora pînă în anul 1996. Din acest an imobilul a fost transmis în administrarea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea. Prin protocolul încheiat în anul 2007, între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Băile Govora, vila şi terenul pe care este amplasată au fost transferate în domeniul public.
Am participat, cu mult drag, alături de câțiva tinerii arhitecți și de primarul orașului la masa rotundă ”Patrimoniul ca resursă”, care și-a propus să armonizeze eforturilor părților interesate de revitalizare a patrimoniului orașului. Au fost susținute prezentări tematice din partea specialiștilor și Q&A din domeniul arhitecturii și restaurării, peisagiști, delegați ai ADR Oltenia, delegați ai Institutului Național al Patrimoniului.
Datorită acestor tineri entuziaști, monumentul istoric, va primi finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului pentru intervenții de urgență pentru scoatere din pericol. Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea a fost de acord cu planul grupului de iniţiativă “Studio Govora”, pentru a realiza aceste intervenții. Echipa este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia – Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea – Cross Structural Design, au propus soluțiile tehnice, și ing. Marian Rădoi – International Partner Buro S.R.L., care a scanat 3D clădirea, oferind în timp record informații esențiale”, spune cunoscutul istoric vâlcean.