Eusebiu Vețeleanu, administrator public al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea: “Niciun șef de partid nu-i poate scăpa pe consilierii care sabotează investițiile imobiliare de plata unor despăgubiri foarte mari”
Actualul administrator public a fost cândva jurnalist, unul dintre pionierii presei audio din Vâlcea, apoi funcționar al pPrimăriei Râmnicu Vâlcea, purtător de cuvânt al primăriei, consilier municipal timp de 12 ani, din care viceprimar al municipiului 8 ani.
De aceea am dorit să purtăm un dialog cu domnia sa în care să aflăm de fapt ce se ascunde în spatele repetatelor refuzuri ale unor consilieri de a aproba, prin vot, niște PUZ uri privind construcția de imobile din municipiu, ce pierde orașul, cetățenii lui, prin aceste refuzuri, la ce se expun consilierii municipali care sabotează construcția de imobile și cum crede domnia sa ca se va finaliza acest “conflict” între dezvoltatorii imobiliari și consilierii PNL sau USR din Consiliul Municipal.
Rep.: – Care credeți, domnule Vețeleanu, că sunt motivele care stau în spatele voturilor negative date de acești consilieri unor proiecte legale de dezvoltare imobiliară?
E.V.: – Personal cred că este un singur motiv, acela al votului dat la ordin politic, la ordin de partid, iar în subsidiar, cei care dau aceste ordine cred că dacă se vor construi mai puține apartamente și blocuri în oraș imaginea actualului primar are de suferit. Altfel nu-mi pot explica de ce niște oameni se opun dezvoltării orașului și bunăstării sale.
Rep.: – În toți acești ani în care ați fost consilier sau viceprimar, ați fost obligat vreodată să votați la ordin politic? Ați stopat prin vot dezvoltarea unei societăți comerciale, a unei afaceri, a unui proiect?
E.V.: – Am avut norocul ca niciunul dintre primari sau din șefii politici să nu mi solicite așa ceva. Nu mai rețin exact spețele, dar de două ori am votat altfel decât și-ar fi dorit Romeo Rădulescu, primar pe atunci, i-am zis înainte de ședințe de ce voi face acest lucru. Nu am votat împotriva intereselor legitime și legale ale vreunui cetățean sau societate comercială și nici nu aș fi făcut acest lucru indiferent cine dădea acel ordin. Vedeți, mulți dintre actualii consilieri municipali, aflați la primul mandat, nu realizează încă că ei au depus un jurământ la investire în care au spus că fac ceea ce fac în interesul și binele cetățenilor acestui oraș și nu a șefilor politici. Nu au depus jurământ de credință șefilor ierarhici de partid și niciun șef de partid nu-i va scăpa de răspundere materială sau penală pentru încălcările legii sau abuzurile pe care le fac în mandatul de ales local.
Rep.: – Sunt deja pe rol câteva procese în care l-i se solicită daune materiale importante și este posibil să apară procese și din partea altor societăți dar ați menționat și de răspundere penală, la ce vă referiți?
E.V.: – Mă refer la faptul că oricare din ceilalți consilieri, chiar dintre funcționarii primăriei, dintre cetățeni sau din salariații sau administratorii firmelor prejudiciate le pot face acestor consilieri și plângeri penale. Aceste PUZ uri și actele din spatele lor, avizele, documentația tehnică, proiectele, nu au fost realizate de niște neica nimeni de pe coclauri, ci de specialiști din Comisiile de Urbanism ale municipiului sau ale Consiliului Județean. Au generat costuri, așteptări, muncă. Cei care construiesc au urmărit să aibă toată documentația legală și au respectat toate solicitările specialiștilor din instituție. Și acum vin niște oameni ce nu au nicio expertiză în domeniu și absolut nemotivat, fără să spună concret ce obiecție legală au sau de ce nu sunt de acord, pur și simplu la ordinul nu știu cărui individ interesat din structura lor de partid, refuză aprobarea. Acest lucru poate fi ușor încadrat de un procuror profesionist ca abuz în serviciu.
Nu este însă treaba mea și nu mă interesează să fac rău nimănui, sunt oameni plătiți care știu să urmărească pe cei ce încalcă penal legile. Pe mine personal nu mă îngrijorează nici pierderile financiare ale constructorilor deoarece sunt convins că aceștia, cu avocați buni,vor recupera pagubele și daunele de la cei ce i-au prejudiciat. Mă interesează pagubele aduse primăriei.
Rep.: – La ce pagube vă referiți?
E.V.: – Nu pot să precizez valoarea lor deoarece nu sunt expert în acest domeniu și chiar unui expert i-ar trebui timp să facă o evaluare, dar vă voi explica pe scurt. Pentru fiecare construcție dezvoltatorul plătește niște taxe primăriei și niște sume în funcție de valoarea lucrării, cei ce lucrează la aceste imobile sunt salariați ce plătesc contribuții, unele firme vând materiale de construcție dezvoltatorilor și plătesc TVA, din TVA fiecare primărie primește apoi o sumă de la Guvern. Imediat ce o locuință este vândută de constructor noul proprietar începe să plătească impozite primăriei pe acea locuință. În ultimele luni consilieri care votează ca niște automate au stopat construcțiile unor dezvoltatori ce împreună au dat orașului peste o mie de locuințe în ultimii ani. Nu vorbesc aici de bucuria acelor familii care au parte de o locuință datorită lor. Ca administrator știu că acele familii plătesc impozite primăriei pe acele locuințe. Că plătesc rate și pentru a plăti rate la credite și impozite către primărie au locuri de muncă, deci plătesc și contribuții pe salarii. Dintre toate aceste taxe, impozite, contribuții, TVA, orașul, primăria, au de câștigat. Dacă nu le încasează, au de pierdut. Nimeni nu știe exact ce pagubă materială au produs primăriei prin răutatea lor consilierii ce sabotează investițiile, iar pagubele curg zi de zi. Fiecare zi înseamnă o întârziere de la finalizarea unui proiect. Înseamnă poate în final abandonarea unor proiecte de unii constructori sau reorientarea lor spre alte afaceri în alte zone din țară. Sincer, consilierii vinovați nici nu-și imaginează cât de mari pot fi daunele ce vor trebui să le plătească.
Rep.: – Cum credeți că se va rezolva acest conflict, ca să–i spunem așa? Care credeți că sunt soluțiile posibile?
E.V.: – Soluțiile nu sunt decât două. Fie în cele din urmă consilierii sau o parte din ei realizează la ce risc s-au expus executând orbește ordine de partid și încălcând legea și aprobă aceste PUZ-uri, iar constructorii vor finaliza, chiar dacă cu întârziere și cu costuri mult mai mari aceste proiecte, vedeți și dumneavoastră ce curs avea euro acum câteva luni, ce curs este azi, cât costau materialele, cât va fi inflația și realizați că pierderi financiare există oricum; fie, în cazul în care persistă în a face rău făcându-și pînă la urmă lor rău și punându-și libertatea în joc, vor continua procesele, iar constructorii, nu ar fi primul caz din țară și nici din Vâlcea, vor obține în instanță decizii de obligare a consiliului local și a primăriei de a aproba aceste puz-uri. Blocurile se vor construi dar cu întârziere iar instanțele vor stabili și daune, nu știu nici cât au solicitat cei prejudiciați și nu pot aprecia nici ce sume ar stabili o instanță dar cu siguranță într-o astfel de sentință cei vinovați sunt și puși să plătească daune.
Rep.: – Domnule Vețeleanu, vă mulțumim pentru amabilitate și spre știința dumneavoastră, dar și a cititorilor noștri, vă comunicăm că SC ROMEO IMPEX COM SRL a deschis deja acțiune, în 9 septembrie, la Tribunalul Vâlcea, solicitând instanței să oblige Consiliul Municipal la emiterea unei hotărâri de aprobare a documentației de urbansim solicitate dar totodată și obligarea pîrîților, în solidar, la plata unor despăgubiri de 200 de mii de euro lunar pentru daunele aduse. Cum este recunoscut faptul că Romeo Iliescu, administratorul acestei societăți și unul din cei mai respectați constructori și dezvoltatori din Oltenia a câștigat procese pentru pretenții financiare, inclusiv cu ANAF, și cheltuielile de judecată ce le vor plăti consilierii vor fi foarte mari, deoarece în proces au intrat deja avocați foarte buni, dar cu tarife corespunzătoare, iar numărul avocaților poate crește spre finalul procesului dacă păgubitul consideră că acești consilieri care și bat joc de munca, de firma și de cariera lui trebuie pedepsiți pecuniar la modul drastic.
A consemnat Traian GUMINSKI