Emilian Frîncu: Oare de ce avem zi liberă de Sf. Andrei?
Data de 30 noiembrie a fost declarată de către Parlamentul României cu mai mulţi ani în urmă drept una de Sărbătoare Legală, deci, cu alte cuvinte, o zi nelucrătoare.
Puţini ştiu că acest fapt se datorează eforturilor susţinute ale senatorului Emilian Frâncu, încă din anul 2009. Dânsul a prezentat spre dezbatere în Parlament proiectul de lege, a încercat şi a reuşit să îşi convingă colegii parlamentari de importanța și utilitatea morală a acestei sărbători pentru poporul român și să îi voteze inițiativa, deși guvernul de atunci trimisese un raport de respingere.
Ideea în sine este cât se poate de simplă, dar până la acea dată nimeni nu luase în calcul că Sf. Apostol Andrei, cel care a creştinat poporul român în formare în acel timp, ar fi trebuit să fie sărbătorit ca atare. Fiecare popor creştin are o astfel de sărbătoare reprezentativă pentru obârşia sa.
Sfântul Andrei este patron spiritual al României dar și al Scoţiei (pe steagul scoţian este reprezentată Crucea Sfântului Andrei), al Spaniei, al Siciliei, al Greciei, al Ciprului, al Georgiei şi al Rusiei, precum şi al insulei Barbados. De asemenea, este patronul oraşelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux etc. Deoarece era pescar, Sfântul Andrei este considerat de către marinarii şi pescarii greci drept ocrotitorul lor.
În România este socotit ca cel dintâi dintre cei care au propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a şi locuit o vreme. Peştera Sfântului Andrei, Pârâiaşul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care amintesc de trecerea apostolului pe aceste meleaguri. Conform Tradiţiei Bisericii sorţii au căzut pe Sfântul Apostol Andrei ca să meargă şi să propovăduiască ideile creștine în așezările din apropierea Mării Negre, zonă cunoscute pe vremea aceea ca Scythia Minor. Data de 30 noiembie, când este sărbătorit Sf. Andrei, este una dintre acele zile în care atât ortodocşii, cât şi romano-catolicii, lutheranii sau anglicanii formează o comuniune spirituală în ceea ce priveşte venerarea acestui simbol creştin. De asemenea, în România, Sf. Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Sf. Apostol Andrei este numit şi „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării Mântuitorului Iisus Christos la apostolat şi, nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului. Circa 450 000 de bărbați au numele de Andrei, iar peste 410 000 de femei se numesc Andreea. Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiţii şi superstiţii legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sf. Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală (în care nu se lucrează) prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2012. A fost apoi promulgată prin decretul nr. 517 din 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.
Având în vedere cele specificate mai devreme se poate observa cât se poate de lesne că activitatea parlamentară a lui Emilian Frâncu a cuprins o arie mare de preocupări.