Dr. Mihai Miclea, director DSVSA Vâlcea: “Informăm populaţia cu privire la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin consumul de produse alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2019-2020”
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, s-a dispus intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală si nonanimala destinate consumului uman. De asemenea, dr. Mihai Miclea, director DSVSA Vâlcea, anunţă populaţia cu privire la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin consumul de produse alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă 2019-2020.
“1. Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin consumul de produse alimentare, cetăţenii sunt informați să procure alimente doar din locuri autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
În cazul în care doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la următoarele aspecte:
• existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
• integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
• etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
• comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau puțină pentru brânzeturi.
2. Examen trichineloscopic
Pentru a preveni infestarea la om cu Trichinella spp prin consumul cărnii provenită de la porcii crescuți in gospodăriile populației si sacrificați pentru consumul propriu, cetățenii sunt informați si pe această cale să nu consume carne de porc sau vânat sălbatic neexaminată.
Examenul de trichina se realizează la cererea proprietarului pentru porcii crescuți si sacrificați la nivelul gospodăriilor în vederea consumului propriu, precum si în cazul vânatului sălbatic destinat consumului propriu.
Detecţia chisturilor şi larvelor de Trichinella spp. prin examen trichineloscopic este de 20 lei la sediile apartinand D.S.V.S.A. Valcea.
Pentru porcii sacrificați în gospodăriile proprii, cetățenii se vor adresa în vederea examinarii trichineloscopice a cărnii, medicilor veterinari de la nivelul:
• Circumscripțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile: Rm. Vâlcea – strada Regina Maria, Băbeni, Drăgășani, Horezu, Berbești, Călimănești. Contravaloarea examenului trichineloscopic este de 20 lei la sediile aparținand DSVSA Vâlcea.
• Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistența din localitățile: Alunu, Bălcești, Făurești, Stoenești, Berbești, Berislaveăti, Racovița, Brezoi, Budești, Bunești, Govora, Călimanești, Rm. Vâlcea, Pietrari, Galicea, Măciuca, Horezu, Ionești, Prundeni, Lădești, Tetoiu, Sutești, Șușani, Mihaești, Nicolae Bălcescu, Ocnele Mari, Orlești, Roșiile, Șirineasa, Slătioara, Vaideeni, Zătreni,
Carnea provenită din vânat se va examina doar la L.S.V.S.A. Vâlcea apartinând D.S.V.S.A Vâlcea. Contravaloarea detecţiei Trichinella spp. prin digestie artificială este de 74 lei.
Examenul de trichină se efectuează doar din:
• Pilieri diafragmatici sau porțiune de diafragmă care să conțina musculatură de la porcii sacrificați în gospodăriile populației;
• Un set de probe care să conțină obigatoriu pilieri diafragmatici, diafragmă cu porțiune din musculatură, maseteri, musculatura de la baza limbii, mușchi radiali (de la piciorul din față) provenite de la vânatul salbatic (mistreț);
• Greutatea probei sa fie de minim 100 grame.
3. Având in vedere situația epidemiologică sub raportul Pestei Porcine Africane în țară, in cazul săcrificarii porcilor din gospodării pentru consum propriu si dacă proprietarul de animale constată :
• înainte de sacrificare, apariția unor modificari a stării de sănatate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, mers greoi, vomă sanguinolentă, diaree abundent sanguinolentă, etc)
• dupa sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau negră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor si seroaselor), acumulări de lichide in cavităti, etc
va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică îmuternicit.
4. La sediile DSVSA Valcea si CSVSAO este afisat atat programul de lucru cat si numerele de telefon ale medicilor veterinari care efectueaza examenul trichineloscopic.
Director executiv,
Dr. Mihai Gabriel Miclea”